Tort czekoladowy z kremem kawowym i granatem

Witajcie! Była okazja- to pojawił się i tort. Sto lat dla mojego kochanego Brata!  A jest on połączeniem dwóch ciast: tortu z kremem kawowym i leśnego mchu. Bardzo, bardzo deserowo czekoladowy- miłośnicy gorzkiej będą wniebowzięci😊 A i kawosze znajda coś dla siebie- mocno alkoholowe nasączenie o bazowej, kawowej nucie … Do tego delikatna warstwa kremu śmietanowego i soczystych owoców pestek granatu doskonale nadały wypiekowi bardziej wyrafinowanego deseru😊
Składniki na biszkopt:
9 jaj
250 g cukru
250 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na nasączenie:
100 ml wódki
50 ml syropu karmelowego do kawy
2 łyżki cukru
Składniki na krem kawowy:
   3 czubate łyżki kawy mielonej
   250 ml wrzącej wody
   3 czubate łyżki kakao
   250 g cukru
   400 g masła
Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka. Do przecedzonej kawy dodajemy kakao i cukier. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
 
Krem śmietankowy:
330 ml śmietany 18%  tłuszczu
śnieżka w proszku
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem na piankę. Następnie stopniowo dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. . Ubijamy aż masa stężeje. 
Dodatkowo:
pestki z 1 owocu granatu
wykonanie:
blat biszkoptowy +nasączenie
½ kremu kawowego
blat + nasączenie
 
 + ½ kremu kawowego
 
blat + nasączenie
 
krem śmietankowy
 
owoce granatu
 
Całość schładzamy w lodówce około 2- 3 godzin. 
 
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza