Ten tort powstał w ekspresowym tempie na zamówienie z dedykacją dla najsłodszej chrześnicy pod słońcem od ojca chrzestnego. Więc musiało być różowo, słodko i „księżniczkowo” 😉 Bazą smakową była wanilia i śmietana, przełamana lekko kwaskowym dżemem z wiśni. Biszkopt został bardzo obficie nasączony cytrynowym nakropkiem, tak aby całość była bardzo miękka i wilgotna. Małej Księżniczce życzę wszystkiego najsłodszego, a Was zachęcam do wykonania tego tortu. Z oficjalnych źródeł wiem, że Księżniczka Oliwia była zadowolona😊
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej Szymanowskiej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem, olej i dokładnie mieszamy.
Wykładamy do tortownicy, której sam spód wykładamy papierem( boków niczym nie smarujemy ani nie posypujemy). Pieczemy 40-45 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Kroimy na 3 równe blaty.
Krem Budyniowy
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
2 żółtka
½ szklanki cukru
300 g masła roślinnego
Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Studzimy. W drugiej szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy i żółtka i dodajemy do przestudzonego mleka z cukrem. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodając po łyżce przestudzonego budyniu do uzyskania kremu.
Krem Śmietankowy
¾ szklanki śmietany 18 % tłuszczu
fix do śmietan lub masa śmietanowa
cukier puder do smaku
250 g serka mascarpone
Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy, aby uniknąć zwarzenia się kremu)
Nasączenie:
sok z 3/4 cytryny
3 łyżki cukru
200 ml przegotowanej wody
*dodatki:
dżem wiśniowy
kolorowe wiórki waflowe
owoce do dekoracji
czekolada lub ciasteczka czekoladowe do dekoracji
WYKONANIE:
½ kremu waniliowego
biszkopt + 1/3 nasączenia+ dżem wiśniowy
½ kremu waniliowego
biszkopt + 1/3 nasączenia+krem śmietankowy
dekoracja: wiórki waflowe + owoce+ czekoladowe ozdoby
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz