Zeszłej niedzieli zupełnie spontanicznie
postanowiłam upiec coś słodkiego😊, ale prostego, ze względu
na małą ilość czasu. Wybrałam się w słodką podróż sentymentalną do chwili, gdy jako nastolatka, dostałam od mojego przyjaciela paczkę z
cudownymi łakociami z Belgii. Ach, jakaż była wtedy moja radość.. Wśród kolorowych i szeleszczących pakuneczków
ze słodkościami były one: pyszne, kruche i naszpikowane czekoladowymi dropsami
ciacha… Tak dobre, że pamiętam po dziś , a przepis na ciastka które widzicie,
to moim zdaniem, udana próba odtworzenia belgijskich pyszności. Kruche, ale nie
twarde, czekoladowo-waniliowe. Szybkie łakocie😊
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki prawdziwego masła
½ szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 duże jajo
1 łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
spora szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
+ 100 g dobrej czekolady mlecznej
Z podanych składników ( oprócz czekolady!!!) zagniatamy kruche ciasto.
Wkładamy na około godzinę do zamrażalnika . Całą czekoladę także wkładamy do
zamrażalnika.
Rozwałkowujemy na grubość około1 – 1 ½ cm i szklanką wycinamy ciastka
formujemy w kulki
wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając układamy na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia
(unikniemy na trafienie na rodzynkę brzegiem szklanki:) )
(unikniemy na trafienie na rodzynkę brzegiem szklanki:) )
Czekoladą kroimy w drobne kawałki ( na wielkość cukierka typu” kamyczek”,
„lentilek”) i wciskamy w ciastka.
Ciastka wkładamy na 25 minut do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika.
Smacznego!
A na moim Facebooku Znowcosupieklam mini rozdanie wystarczy, że napiszecie jakie są wasze ulubione domowe ciastka( może dodacie także przepis?:) Wybrana losowo osoba zgarnie mały zestaw bakalii i mieszankę "Kruche" od Młynów Szymanowskich .
Zapraszam!
A na moim Facebooku Znowcosupieklam mini rozdanie wystarczy, że napiszecie jakie są wasze ulubione domowe ciastka( może dodacie także przepis?:) Wybrana losowo osoba zgarnie mały zestaw bakalii i mieszankę "Kruche" od Młynów Szymanowskich .
Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz