Ciasto spontaniczne? OK! W lodówce miałam serki homogenizowane i postanowiłam je spożytkować w należyty sposób : ) Czyli jako dodatek do tego słodkiego jegomościa. Masę oprócz wspomnianych serków tworzy śmietana 18 % i śnieżka , która nadaje ciastu smaku ciepłych lodów, całość puchatym biszkopcie , na bazie mąki ziemniaczanej nasączona obficie cytrynowym nakropkiem. Ciacho lekkie, najlepiej podawać schłodzone-w sam raz na wiosnę! Blaszka 22 x 25 cm
Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki cukru
3-4 krople aromatu waniliowego
4 jaja
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki letniej wody
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę miksując. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.
Nasączenie:
sok z 1 cytryny + ½ szklanki przegotowanej wody + 2 łyżki cukru
Masa:
2 serki homogenizowane waniliowe ( w sumie 300 g serka)
1
śmietana 18% tłuszczu (opakowanie 330 g)
3-4 łyżki cukru pudru ( do smaku)
1 śnieżka w proszku
2-3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
+ 1 galaretka truskawkowa rozrobiona na 300 ml i pokrojona w kostkę
Schłodzone : serki i śmietanę przekładamy do sporej miski, wsypujemy śnieżkę i cukier puder. Miksujemy całość ok 4 minuty, aż śnieżka nada masie gęstszej konsystencji. Następnie stopniowo wlewamy lekko ostudzoną żelatynę i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową. Mieszamy delikatnie ( masa zaczyna dość szybko tężeć).
Dodatkowo:
lukier
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + ½ nasączenia
masa piankowa
blat biszkoptowy + nasączenie
lukier
Przed podaniem odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz