Ciasto Pianka

Ciasto spontaniczne? OK! W lodówce miałam serki homogenizowane i postanowiłam je spożytkować w należyty sposób : ) Czyli jako dodatek do tego słodkiego jegomościa. Masę oprócz wspomnianych serków tworzy śmietana 18 % i śnieżka , która nadaje ciastu smaku ciepłych lodów, całość puchatym biszkopcie , na bazie mąki ziemniaczanej nasączona obficie cytrynowym nakropkiem. Ciacho lekkie, najlepiej podawać schłodzone-w sam raz na wiosnę! Blaszka 22 x 25 cm

Składniki na biszkopt:

3/4 szklanki cukru

3-4 krople aromatu waniliowego

4 jaja

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki letniej wody

Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę miksując. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.

Nasączenie:

sok z 1 cytryny + ½ szklanki przegotowanej wody + 2 łyżki cukru

Masa:

2 serki homogenizowane waniliowe ( w sumie 300 g serka)

1 śmietana 18% tłuszczu (opakowanie 330 g)

3-4 łyżki cukru pudru ( do smaku)

1 śnieżka w proszku

2-3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody

+ 1 galaretka truskawkowa rozrobiona na 300 ml i pokrojona w kostkę

Schłodzone : serki i śmietanę przekładamy do sporej miski, wsypujemy śnieżkę i cukier puder. Miksujemy całość ok 4 minuty, aż śnieżka nada masie gęstszej konsystencji. Następnie stopniowo wlewamy lekko ostudzoną żelatynę i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową. Mieszamy delikatnie ( masa zaczyna dość szybko tężeć).

 

Dodatkowo:

lukier

WYKONANIE:

 blat biszkoptowy + ½ nasączenia

 

masa piankowa


blat biszkoptowy + nasączenie 

 

lukier


Przed podaniem odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz