No co się zbliża małymi krokami? Wielkanoc oczywiście:) A jak Wielkanoc to baby, babki i babeczki. Przetestowałam dla Was kilka sprawdzonych przepisów na te słodkie pyszności. Jedną z nich przedstawię Wam poniżej. A jest to puchowa, miękka i rozpływająca się w ustach cytrynowa babeczka;) Dzięki przewadze mąki ziemniaczanej i dodatkowi octu nie obsycha i spokojnie przetrwa kilka świątecznych dni:) Historia tego przepisu jest taka, że to jedyne ciasto jakie kiedykolwiek upiekł mój Tata. Prosiłam, błagałam- nie dał się przekonać do ponownego pieczenia więc przepis przejęłam:) Co więcej jest kilka wersji tego przepisu także w sieci. Polecam !
Składniki:
6 jaj
2 szklanki cukru
200 g masła
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyzka octu
dodatkowo:
cukier puder do posypania po wierzchu
Masło miksujemy dokładnie , stopniowo wsypując cukier.
Następnie, gdy masa będzie puszysta, dodajemy po jedym jaju.
Gdy masa będzie ponownie puszysta dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cyrtynową ,olej, sok z cytryny, i na końcu ocet.
Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przekładamy do formy na babkę (z kominem) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
Pieczemy 55-60 minut w temp 175-180 stopni.
Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda super !
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂pozdrawiam 🤗
Usuń2 szklanki cukru ? co to za przepis
UsuńWitaj, to przepis na ogrom słodkości 😉 a poważnie to jest przepis na babę w dużej formie, na około 25 - 30 porcji. To babka na Wielkanoc. Raz na rok można sobie pozwolić, spokojnie 😁 do tradycyjnego sernika dla porównania idzie również tyle samo. To stary, sprawdzony przepis. Jest na necie, nie jest mój - wygooglaj. Sprawdziłam,przetestowałam i podaje dalej. Pozdrawiam 😘
UsuńMariola daj przepis na pyszny ale prosty sernik na Wielkanosc, mozesz mi ktorys polecić
UsuńHej, polecam Ciasto Migdałek 😁 pyszny sernik gotowany ale z gatunku tych słodkich+++ 😉 lub zerknij do zakładki "serniki" po prawej stronie zebrałam tu takie świąteczne serniki toptop
Usuńhttp://znowcosupieklam.blogspot.com/search/label/sernik?m=0 tutaj znajdziesz przepisy na wszystkie moje serniki . Z takich łatwych , ale trochę oszukanych , bo sera nie ma w nim ani deka , ale smakuje jak najlepszy sernik, to polecam " sernik 3 smaki" pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuńuwielbiam takie babki
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńJaka jest średnica tej formy od góry.
OdpowiedzUsuńWitaj, góra średnica 15 cm, dół średnica 23 cm, wysokość bez komina 10 cm, pozdrawiam Mariola 😘
OdpowiedzUsuńStrasznie dużo cukru
OdpowiedzUsuńWitaj, to prawda cukru jest sporo, ale babka jest wieeelka 😄 Przez użycie mąki ziemniaczanej musimy użyć więcej cukru, ale raz na jakiś czas nawet taka ilość cukru na całe duże ciacho nie zaszkodzi😉 możesz też użyć zamiennika cukru erytrolu, choć w tej wersji to już nie to samo🤫 pozdrawiam Mariola 😘
UsuńTą! Babkie piekłam jak miałam15 lat teraz mam60
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, ja też dawno temu, jeszcze jako dziecko ja jadłam - to mój smak dzieciństwa. Wróciłam do tego smaku ( i przepisu) kilka lat temu, pozdrawiam serdecznie 🤗❤️
OdpowiedzUsuńDziwne,masła całą kostkę i jeszcze olej?
OdpowiedzUsuńStrasznie to tłuste i kaloryczne.Czemu tak dużo tłuszczu?Można pominąć już ten olej?
Cześć🙂 tak, masło i 6 łyżek oleju. Jeśli chcesz- możesz spróbować bez oleju, ale to dzięki niemu baba jest taaaaka smaczna i puchata😁 Nie bój się tłuszczu 😉 przecież w porcji takiej babki nie ma go więcej niż w np. w porcji Karpatki🙂 P. S babka jest naprawdę spora😉
UsuńWitam, ja robiłam i ciasto z formy się wylewa.. Czy 2szkl mąki ziemniaczanej to nie jest pomyłka?
OdpowiedzUsuńCześć, nie to nie pomyłka, 2 szklanki. Ja mam duża formę na babkę z kominem, może to dlatego?
UsuńA czy można zamiast masła dać margarynę Kasię?
OdpowiedzUsuńWitaj, można, jednak polecam masło, bo dodajemy też olej więc wiesz smak ładnie się zrównoważy. Pozdrawiam serdecznie Mariola 🤗
Usuń