Ciasto Ptyś

 

Witajcie już prawie wiosennie! Przyszła pora na coś sernikowego, ale z przytupem ;) No cóż ja na to poradzę , że serniki za mną chodzą i śnią mi się po nocach, nic tylko je robić :) Ptyś to lekki serniczek na zimno z nutą wiśni , który chowa się w puchatej biszkoptowej kołderce. Wierzch zdobią pyszne ptysiowe wydmy posypane cukrem pudrem. Ciasto bardzo delikatne, wiosenne i przyjemne wizualnie. Blaszka 22 x 25 cm. Post powstał we współpracy z marką Brześć,która produkuje przepyszne ptysie do nadziewania, ale nie tylko:) - sprawdźcie sami.

Składniki na biszkopt:

3/4 szklanki cukru

3-4 krople aromatu waniliowego

4 jaja

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki letniej wody

Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę miksując. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. 

 

Kroimy na 2 blaty. Jeden blat kroimy w paski ( jak poniżej). *Zostaną około 3 paski biszkoptowe do zjedzenia:) 

 

Nasączenie:

sok z 1 cytryny + ½ szklanki przegotowanej wody + 2 łyżki cukru

Masa podstawowa:

500 g sera białego ( z wiaderka)

5 łyżek cukru pudru ( lub do smaku)

1 śnieżka w proszku

3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody

+ 3-4 łyżki tężejącej galaretki wiśniowej ( resztę zostawiamy do pasków w środek!)

Ser ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy , aż masa zacznie przybierać piankową formę.

 

Połowę zostawiamy białą, a do drugiej połowy dodajemy 3-4 łyżki tężejącej galaretki wiśniowej i miksujemy ( tej której reszta posłuży nam za paski w środek!!!).



Dodatki:

  • galaretka wiśniowa rozrobiona na 400 ml gorącej wody
  • ciastka ptysie do nadziewania (u mnie z Brześcia) przekrojone na połówki

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + ½ nasączenia

 

masa sernikowa  biała

 

paski biszkoptowe + pomiędzy wlewamy tężejącą galaretkę

 

 

masa sernikowa  zmiksowana z dodatkiem reszty galaretki wiśniowej

 

układamy połówki ptysiów

 

 

posypujemy cukrem pudrem

Przed podaniem odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin

 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mozna wiedzieć gdzie kupione ptysie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, te ptysie dostałam akurat w ramach współpracy, ale kupuje je często też w moim markecie Społem🙂 pozdrawiam Mariola 🤗

      Usuń
    2. Możesz zrobić blat ptysiowy nie ko iecznie ptysie

      Usuń
    3. Dokładnie, ciasto ptysiowe jak na karpatkę 😉 pozdrawiam Mariola 😘

      Usuń