Babeczki serowo -makowe


Jak Wielkanoc- to babeczki;) Najlepsze takie malutkie, wyporcjowane- w sam raz naraz. Dzisiaj są to babeczki o smaku makosernika, ale takiego w uproszczonej wersji. Masa makowa z puszki + „ser” ze .śmietany 18% + kruchutkie ciasto. Pyszne, nie za słodkie, pachnące świętami a pieczenie ich zajmie Wam razem z przygotowaniem około godziny.

Składniki na ciasto kruche ( ok . 10-12 sztuk babeczek)

1 ½ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki cukru

cukier waniliowy

100 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 żółtka

Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego koła o średnicy nieco większej niż foremka.

Wylepiamy do natłuszczonych foremek babeczkowych.

Masa „sernikowa”:

4 białka

10 łyżek cukru

1 budyń śmietankowy bez cukru

330 ml śmietany 18 % tłuszczu ( duży kubek)

Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach. Delikatnie łączymy ze śmietaną.

Dodatkowo:

około 2/3 puszki gotowej masy makowej

 

WYKONANIE:

ciasto kruche wyłożone do foremek

2-3 łyżki masy makowej do każdej foremki

3-4 łyżki masy „sernikowej” na każdą babeczkę

pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z termoobiegiem ok 30 minut


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale fajne babeczki! Wyglądają na bardzo smaczne:) Wprawdzie już po Świętach, ale chyba się skuszę i spróbuję ich w weekend:D

    OdpowiedzUsuń