Witajcie poświątecznie ; ) Zapraszam Was na sernik, który podbije Wasze serca- szczególnie jeśli jesteście sernikomaniakami, jak ja ; ) Przepis zaczerpnęłam z zasobów s. Anastazji, bo wiedziałam, że się nie zawiodę. Przy tym serowym przekładańcu potrzebujecie kilka godzin czasu tylko dla niego:) Ale smak wszystko Wam wynagrodzi: delikatne blaty serniczka wiedeńskiego zespolone warstwą pomarańczowej galaretki, wzmocnione biszkoptami i osłodzone warstwami czekoladowego kremu..Poezja, sernikowa poezja… Przepis z oryginału lekko zmodyfikowałam ( użyte mniejsze ilości składników) , ale wychodzi standardowa blacha: 25 x 36 cm.
Składniki na serniki:
1 kg sera wiaderkowego niesłodzonego
350 g cukru drobnego (lub 400 g cukru pudru)
10 jaj
2 budynie śmietankowe
20 dag margaryny
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek.
Margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółtka, następnie ser wymieszany z budyniowym proszkiem i proszkiem do pieczenia.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Łączymy delikatnie z masą serową.
Przekładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po ok. 40 minut w temp. 180 st.
Po upieczeniu i ostudzeniu odstawiamy do chłodnego miejsca na około 3 godziny, aż serniki będą całkowicie zimne.
Krem czekoladowy:
2 budynie śmietankowe
ok. 6 łyżek cukru
2 szklanki mleka ( 500 ml)
200 g masła
1 łyżka kremu czekoladowego lub 1 łyżka kakao
Z mleka, cukru, budyniów gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodając łyżkę kremu czekoladowego lub kakao.
Dodatki:
2 galaretki pomarańczowe rozrobione na 600 ml gorącej wody
opakowanie okrągłych biszkoptów
Lukier:
300 g cukru pudru
4 łyżki przegotowanej wody ( * lub więcej: lukier ma być gęsty i błyszczący)
kilka kropel soku z cytryny
WYKONANIE:
blat sernikowy
½ kremu
biszkopty
galaretka ( odstawiamy na 30 minut do lodówki)
½ kremu
blat sernikowy
lukier
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz