Sernik przekładany s. Anastazji

 



Witajcie poświątecznie ; ) Zapraszam Was na sernik, który podbije Wasze serca- szczególnie jeśli jesteście sernikomaniakami, jak ja ; ) Przepis zaczerpnęłam z zasobów s. Anastazji, bo wiedziałam, że się nie zawiodę. Przy tym serowym przekładańcu potrzebujecie kilka godzin czasu tylko dla niego:) Ale smak wszystko Wam wynagrodzi: delikatne blaty serniczka wiedeńskiego zespolone warstwą pomarańczowej galaretki, wzmocnione biszkoptami i osłodzone warstwami czekoladowego kremu..Poezja, sernikowa poezja… Przepis z oryginału lekko zmodyfikowałam ( użyte mniejsze ilości składników) , ale wychodzi standardowa blacha: 25 x 36 cm.

Składniki na serniki:

1 kg sera wiaderkowego niesłodzonego

350 g cukru drobnego (lub 400 g cukru pudru)

10 jaj

2 budynie śmietankowe

20 dag margaryny

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek.

Margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółtka, następnie ser wymieszany z budyniowym proszkiem i proszkiem do pieczenia.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Łączymy delikatnie z masą serową.

Przekładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po ok. 40 minut w temp. 180 st.

Po upieczeniu i ostudzeniu odstawiamy do chłodnego miejsca na około 3 godziny, aż serniki będą całkowicie zimne.

Krem czekoladowy:

2 budynie śmietankowe

ok. 6 łyżek cukru

2 szklanki mleka ( 500 ml)

200 g masła

1 łyżka kremu czekoladowego lub 1 łyżka kakao

Z mleka, cukru, budyniów gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodając łyżkę kremu czekoladowego lub kakao.

Dodatki:

2 galaretki pomarańczowe rozrobione na 600 ml gorącej wody

opakowanie okrągłych biszkoptów

Lukier:

300 g cukru pudru

4 łyżki przegotowanej wody ( * lub więcej: lukier ma być gęsty i błyszczący)

kilka kropel soku z cytryny

WYKONANIE:

blat sernikowy

 

½ kremu

 

biszkopty

 

galaretka ( odstawiamy na 30 minut do lodówki)

 

½ kremu


blat sernikowy

 

lukier


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz