Weekend to czas odpoczynku… Przynajmniej dla większości z nas;) Osłódźmy sobie więc te chwile wiosennym, lekkim biszkoptem w równie wiosennych kolorach. Bardzo kremowe, nasączone ciacho spojone owocowymi galaretkami będzie przyjemnym, słodkim podsumowaniem leniwego już wiosennego wypoczynku. Ciasto wykonałam w blaszce 22 x 25 cm. Najlepiej smakuje mocno schłodzone:)
Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki cukru
3-4 krople aromatu waniliowego
4 jaja
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki letniej wody
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę miksując. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. W jednym szklanką wykrawamy krążki.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
+ 2 łyżki kakao
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie miksujemy.
Dodatkowo:
nasączenie: 1 szklanka gorącej wody+ 3 łyżki cukru + sok z cytryny
galaretka agrestowa lub kiwi rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody
galaretka truskawkowa rozrobiona na 2 szklanki gorącej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz