Zebra to szybkie , ale dość efektowne ciacho, nieprawdaż? Kiedy przychodzi ochota na jakieś „jednoblaszkowe”, niewymagające warstwowego przekładania, ani też czasu ciasto- zebra sprawdza się znakomicie :) Kakaowo-cytrynowo-waniliowe ucierane ciasto z dodatkiem gazowanego napoju o lekko korzennym aromacie będzie dobre zarówno do porannej kawy jak i wieczornej herbatki; ) Nie za słodkie, bez kremu - a takie dobre : ) Dobre wspomnienie z dzieciństwa. Standardowa forma na babkę.
Składniki na zebrę:
5 jaj
1 i ½ szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
1 szklanka coli ( u mnie dr pepper)
sok z połowy cytryny + kilka kropel aromatu waniliowego
2 ½ szklanki mąki pszennej
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
+ 3 łyżki mąki pszennej
+ 3 łyżki kakao ciemnego
Żółtka
oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając
cukier. Ubijamy na lśniącą bezę. Dodajemy po 1 żółtku,
stopniowo olej, sok z cytryny, kilka kropel aromatu waniliowego, mąkę
przesianą z proszkiem i colę. Miksujemy. Dzielimy na dwie równe
części. Do jednej z nich dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Obie części (osobno!) dokładnie mieszamy.
WYKONANIE:
formę na babkę z kominem dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną
na
przemian wlewamy do niej po dwie łyżki ciasta jasnego i
kakaowego i wierzch zrównujemy
pieczemy ok 50 min w temp 180 stopni. ( można sprawdzić patyczkiem)
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub , jeśli chcemy, aby była słodsza: oblewamy ulubioną czekoladową polewą ;)
Smacznego!
Na stałe zagości w mojej kuchni
OdpowiedzUsuń