Ciasto Zebra (babka)



Zebra to szybkie , ale dość efektowne ciacho, nieprawdaż? Kiedy przychodzi ochota na jakieś „jednoblaszkowe”, niewymagające warstwowego przekładania, ani też czasu ciasto- zebra sprawdza się znakomicie :) Kakaowo-cytrynowo-waniliowe ucierane ciasto z dodatkiem gazowanego napoju o lekko korzennym aromacie będzie dobre zarówno do porannej kawy jak i wieczornej herbatki; ) Nie za słodkie, bez kremu - a takie dobre : ) Dobre wspomnienie z dzieciństwa. Standardowa forma na babkę.

Składniki na zebrę:

5 jaj

1 i ½ szklanki cukru

2/3 szklanki oleju

1 szklanka coli ( u mnie dr pepper)

sok z połowy cytryny + kilka kropel aromatu waniliowego

2 ½ szklanki mąki pszennej 

2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 

+ 3 łyżki mąki pszennej

+ 3 łyżki kakao ciemnego

 

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na lśniącą bezę. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo olej, sok z cytryny, kilka kropel aromatu waniliowego, mąkę przesianą z proszkiem i colę. Miksujemy. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Obie części (osobno!) dokładnie mieszamy.


WYKONANIE:

formę na babkę z kominem dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną

na przemian wlewamy do niej po dwie łyżki ciasta jasnego i kakaowego i wierzch zrównujemy


pieczemy ok 50 min w temp 180 stopni. ( można sprawdzić patyczkiem)


Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub , jeśli chcemy, aby była słodsza: oblewamy ulubioną czekoladową polewą ;)

Smacznego!

1 komentarz: