Ciasto owocowe z budyniową pianką

Ciasto kruche jest dobre zawsze wtedy, kiedy mamy do wykorzystania mrożone owoce. To połączenie wystarczy lekko „podkręcić” i wychodzi superszybkie ciacho z jednej blaszki, bez bawienia się w przekładanie ( nie żebym tego nie lubiła, ale czasami czas nas goni , a chęć na coś słodkiego gości nie poczeka:) ) Piekąc to ciacho korzystałam z przepisu stąd z moimi małymi zmianami.Polecam: szybkie, słodkie, kruchutkie- takie domowe ; ) Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na ciasto:

2 ½ szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g zimnego masła

4 łyżki cukru pudru

kilka kropel wanilii

5 żółtek

Z podanych składników szybko zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 równe części. Jedną wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem ( aby za bardzo nie urosło podczas pieczenia).

Składniki na budyniową piankę

5 białek

1 szklanka cukru

3 opakowania budyniu śmietankowego ( każdy po 40 g)

125 ml oleju

Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier i miksując na sztywną bezę. Wsypujemy budyniowy proszek i znów miksujemy. Następnie wlewamy stopniowo olej , nie przerywając miksowania, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.

 

Dodatkowo:

ok. 300-400 g mrożonych jeżyn lub innych owoców mrożonych

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

1 część ciasta kruchego = podpiekamy ok 5 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

 

wykładamy budyniową piankę

 

jeżyny

ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta kruchego

pieczemy ok 40 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem

 

ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz