Ciasto Cycki Murzynki

 

Moi Kochani są takie ciasta, o których poprawności czy słuszności nazw się nie dyskutuje ; ) Zwłaszcza , gdy są tak smaczne jak Cycki Murzynki : ) A jest to bogaty przekładaniec z pysznym kremem, przygotowanym na bazie aż 6 żółtek i mocy alkoholu ( która w połączeniu z tego typu kremem daje smak ajerkoniaku , bądź adwokata- jak kto woli: ) ). Słodkość wprowadza także ciacho makowo- kokosowe i dżem- tym razem użyłam brzoskwiniowego. Pycha – i- efektowne ciacho. Blacha 25 x 36 cm.

Składniki na biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki letniej wody

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Składniki na ciasto makowo-kokosowe:

6 białek

210 g cukru

100 g wiórek kokosowych

3/4 szklanki suchego maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.

Składniki na krem:

6 żółtek

budyń waniliowy

1 ½ szklanki mleka

3 łyżki mąki pszennej

9 łyżek cukru

cukier waniliowy

250 g masła

1/ 2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

słoik dżemu brzoskwiniowego

duże opakowanie okrągłych biszkoptów

100 ml wódki do nasączenia biszkoptów

rodzynki ( kilkanaście sztuk)

polewa

 

WYKONANIE:

biszkopt 

 ( można lekko ponakłuwać aby porządnie nasiąknął )

 +dżem

 

 

biszkopt makowo- kokosowy

krem

biszkopty mocno nasączone w alkoholu

polewa

rodzynka na wierzchu każdego biszkopta

 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Biszkopty moczymy w czystym alkoholu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak , w wódce, pozdrawiam serdecznie Mariola 🙂

      Usuń
    2. I oczywiście najlepiej nie rozcieńczać, tylko wylać na spodeczeczek i kłaść biszkopty- szybko chłoną w ten sposob.A alkohol ładnie komponuje się z kremem i mamy lekki posmak ajerkoniaku

      Usuń