Moi Kochani są takie ciasta, o których poprawności czy słuszności nazw się nie dyskutuje ; ) Zwłaszcza , gdy są tak smaczne jak Cycki Murzynki : ) A jest to bogaty przekładaniec z pysznym kremem, przygotowanym na bazie aż 6 żółtek i mocy alkoholu ( która w połączeniu z tego typu kremem daje smak ajerkoniaku , bądź adwokata- jak kto woli: ) ). Słodkość wprowadza także ciacho makowo- kokosowe i dżem- tym razem użyłam brzoskwiniowego. Pycha – i- efektowne ciacho. Blacha 25 x 36 cm.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki letniej wody
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
210 g cukru
100 g wiórek kokosowych
3/4 szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki, mak i proszek do
pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia
wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni.
Studzimy.
Składniki na krem:
6 żółtek
budyń waniliowy
1 ½ szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
9 łyżek cukru
cukier waniliowy
250 g masła
1/ 2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
słoik dżemu brzoskwiniowego
duże opakowanie okrągłych biszkoptów
100 ml wódki do nasączenia biszkoptów
rodzynki ( kilkanaście sztuk)
polewa
WYKONANIE:
biszkopt
( można lekko ponakłuwać aby porządnie nasiąknął )
+dżem
biszkopt makowo- kokosowy
krem
biszkopty mocno nasączone w alkoholu
polewa
rodzynka na wierzchu każdego biszkopta
Smacznego!
cycki
OdpowiedzUsuńBiszkopty moczymy w czystym alkoholu?
OdpowiedzUsuńTak , w wódce, pozdrawiam serdecznie Mariola 🙂
UsuńI oczywiście najlepiej nie rozcieńczać, tylko wylać na spodeczeczek i kłaść biszkopty- szybko chłoną w ten sposob.A alkohol ładnie komponuje się z kremem i mamy lekki posmak ajerkoniaku
Usuń