Biszkopt z rabarbarem

Sezon na rabarbar się zaczął więc do dzieła : ) Dzisiaj zapraszam Was na puchaty biszkopt z grysikowym kremem , gdzie motywem przewodnim jednak jest lekko kwaskowa masa rabarbarowa połączona z agrestową galaretką. Kompozycja słodkiej masy na bazie kaszy mannej sprawdza się świetnie z rabarbarem- nie jest ani za słodko, ani za kwaśno- a w sam raz : ) Biszkopt to miła odmiana od tradycyjnego podania rabarbaru z ciastem ( bo zazwyczaj rabarbar łączy się z kruchym) . Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt:

6 jaj (M)

szklanka cukru

szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki 22 x 25 cm. Wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.

Nadzienie rabarbarowe:

500 g rabarbaru

2/3 szklanki cukru

ok. ½ szklanki wody

1 galaretka o smaku agrestowym

Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podlewamy lekko wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy sypką galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Masa grysikowa :

6 łyżek kaszy manny

¾ szklanki cukru

2 szklanki mleka

2 krople olejku rumowego

150 g masła

Mleko, cukier i mannę przekładamy do garnka. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy z masłem do uzyskania gęstej masy.

Dodatkowo:

nasączenie:½ szklanki przegotowanej wody + sok z ½ cytryny + 3 łyżki cukru

cukier puder do posypania po wierzchu

WYKONANIE:

biszkopt + nasączenie

 

tężejąca masa rabarbarowa

 

krem grysikowy

 

 

biszkopt 

 

cukier puder

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz