Sezon na rabarbar się zaczął więc do dzieła : ) Dzisiaj zapraszam Was na puchaty biszkopt z grysikowym kremem , gdzie motywem przewodnim jednak jest lekko kwaskowa masa rabarbarowa połączona z agrestową galaretką. Kompozycja słodkiej masy na bazie kaszy mannej sprawdza się świetnie z rabarbarem- nie jest ani za słodko, ani za kwaśno- a w sam raz : ) Biszkopt to miła odmiana od tradycyjnego podania rabarbaru z ciastem ( bo zazwyczaj rabarbar łączy się z kruchym) . Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki na biszkopt:
6 jaj (M)
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki 22 x 25 cm. Wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.
Nadzienie rabarbarowe:
500 g rabarbaru
2/3 szklanki cukru
ok. ½ szklanki wody
1 galaretka o smaku agrestowym
Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podlewamy lekko wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy sypką galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa grysikowa :
6 łyżek kaszy manny
¾ szklanki cukru
2 szklanki mleka
2 krople olejku rumowego
150 g masła
Mleko, cukier i mannę przekładamy do garnka. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy z masłem do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
nasączenie:½ szklanki przegotowanej wody + sok z ½ cytryny + 3 łyżki cukru
cukier puder do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
biszkopt + nasączenie
tężejąca masa rabarbarowa
krem grysikowy
biszkopt
cukier puder
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz