Ciasto Różowa Dama

Ile przekładanych ciach można zrobić na bazie ciasta biszkoptowego? Wiele : ) Dzisiejszy przekładaniec to Różowa Dama: Orzeźwiająca, słodka i zalotna. Przynosząca ukojenie w upalne, letnie dni- ciasto sprawdzi się jako poodbiedni deserek ( jest lekkie i nie spowoduje efektu przesłodzenia). Bardzo lubię połączenie kremu budyniowego z galaretką- mniam! Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt:

5 jaj

szklanka cukru

szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki 22 x 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Z jednego literatką wycinamy biszkopty. 

 

Składniki na krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

250 g masła

Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. 

 

Dodatki:

nasączenie: 1/3 szklanki przegotowanej wody + sok z 1/3 cytryny + 2 łyżki cukru

5 łyżek powideł śliwkowych

1 galaretka wiśniowa ( przygotowana na 400 ml wody)

1 galaretka cytrynowa ( przygotowana na 400 ml wody)

waflowa posypka różowa

WYKONANIE:

blat bez dziurek + nasączenie + powidła

 

¾ kremu budyniowego

 

blat z dziurkami + w dziurki wlewamy galaretkę cytrynową

 

następnie zalewamy galaretką wiśniową + kładziemy wykrojone biszkopty

 

¼ kremu

 

posypka waflowa różowa

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz