Biszkopt czekoladowy to materiał na dobry przekładaniec. Najlepiej byłoby tą czekoladę podwoić ; ) No więc mamy „pawełkową” masę i przełamanie w postaci lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego. Całość w bardzo dobrej deserowej polewie. Ciasto z gatunku tych, co raczej wszystkim do gustu przypadną ; ) Blaszka 22 x 25 cm.
-
Składniki na biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 części
-
Składniki na krem:
2 batoniki typu „Pawełek” o smaku czekoladowym
200
g mlecznej czekolady
¾ szklanki cukru
½ szklanki mleka
250 g masła roślinnego ( lub innego miękkiego)
( do smaku- można pominąć) ok. 80 ml wódki
Batoniki, czekoladę i cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając. Gdy masa będzie mieć gładką konsystencję, zestawiamy z ognia i studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy czekoladowej i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Następnie (opcjonalnie!) bardzo powoli wlewamy wódkę i mieszamy dokładnie silikonową szpatułką.
-
Dodatki:
200 g dżemu z czarnej porzeczki
-
polewa:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
3 czubate łyżki masła
3 łyżki kakao
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier rozpuszczamy. Następnie dodajemy masło i znów rozpuszczamy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji do masy przesiewamy przez sitko kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
dżem
krem
blat biszkoptowy
polewa deserowa
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz