Czekoladowe ciasto


Biszkopt czekoladowy to materiał na dobry przekładaniec. Najlepiej byłoby tą czekoladę podwoić ; ) No więc mamy „pawełkową” masę i przełamanie w postaci lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego. Całość w bardzo dobrej deserowej polewie. Ciasto z gatunku tych, co raczej wszystkim do gustu przypadną ; ) Blaszka 22 x 25 cm.

  • Składniki na biszkopt:

5 jaj

¾ szklanki cukru

¾ szklanki mąki pszennej

3-4 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 części

  • Składniki na krem:

    2 batoniki typu „Pawełek” o smaku czekoladowym

    200 g mlecznej czekolady

    ¾ szklanki cukru

    ½ szklanki mleka

    250 g masła roślinnego ( lub innego miękkiego)

     ( do smaku- można pominąć) ok. 80 ml wódki

    Batoniki, czekoladę i cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając. Gdy masa będzie mieć gładką konsystencję, zestawiamy z ognia i studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy czekoladowej i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Następnie (opcjonalnie!) bardzo powoli wlewamy wódkę i mieszamy dokładnie silikonową szpatułką.

  • Dodatki:

200 g dżemu z czarnej porzeczki

  • polewa:

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki gorącej wody

3 czubate łyżki masła

3 łyżki kakao

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier rozpuszczamy. Następnie dodajemy masło i znów rozpuszczamy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji do masy przesiewamy przez sitko kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.

WYKONANIE:

blat biszkoptowy

 

 dżem

 

krem

 

blat biszkoptowy

 

polewa deserowa

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz