Ciasto Emerald


 

Kiedy mamy takie upały jak obecnie, ciężko się zabrać do pieczenia ; ) Z drugiej strony jednak- zjadło by się coś słodkiego.. Przychodzę więc dziś z małym kompromisem i proponuję ciacho, które jest szybkie i chłodzące…  jak śmietankowe lody z nutką owocu gruszki. Ciasto trochę z gotowców- ale w upały trzeba sobie radzić :D Bardzo leciutkie- jak pianka, słodkie i smakuje bardzo dzieciom - tym dużym też : )  Blacha 25 x 36 cm (standard)

  • Składniki na cienki biszkopt:

3 jaja (L)

4 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki mąki pszennej

Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier ciągle miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Pod koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy . Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175-180 st. + termoobieg. Studzimy. Ścinamy delikatnie wierzchnią skórkę.

  • Składniki na masę :

2 szklanki mleka

2 opakowania śmietanki w proszku typu Śnieżka

2 czubate łyżki cukru pudru

3- 4 łyżeczki żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody

                                                           +

2 galaretki gruszkowe rozrobione na 600 ml gorącej wody

Galaretki rozrabiamy w 600 ml gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego stężenia i kroimy w dość grubą kostkę.

Zimne mleko miksujemy ze śnieżkami i cukrem pudrem do zgęstnienia ( jak na opakowaniu). Pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy.


Gdy masa widocznie zacznie tężeć( można przyśpieszyć wkładając masę na ok 5-7 minut do lodówki)- dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie mieszamy. 

 

WYKONANIE:

biszkopt ( można dowolnie nasączyć)+ masa z galaretkami

 

herbatniki


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz