Ciasto z truskawkami 4

Lato to owoce,a czerwiec i początek lipca to truskawki. No to robimy truskawkowe ciacho : ) Tym razem zdecydowałam się na puchaty biszkopt z mlecznym kremem i bogatą warstwą owocowo- galaretkową. Całości dopełniły biszkopty pokryte deserową polewą. Ciasto bardzo orzeźwiające, lekkie- w sam raz na upały. Wpis powstał w ramach współpracy z marką Polskie Młyny- ich produkty kupicie tutaj. Ciasto wykonałam w blaszce 25 x 36 cm. ( standard).

  • Składniki na biszkopt:

5 jaj (M)

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki Mąki Szymanowskiej

Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier ciągle miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy silikonową szpatułką bądź drewnianą łyżką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175-180 st. + termoobieg. Studzimy. 

 

Ścinamy wierzchnią skórkę.

  • Składniki na krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

250 g masła

Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.


Składniki na warstwę owocową:

2 galaretki truskawkowe

ok. 300 g mrożonych lub świeżych truskawek

Galaretki rozrabiamy w 650 ml gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”.Mrożone truskawki kroimy na kawałki.Wstawiamy znów do zamrażalnika.

Dodatkowo:

ok. 25 sztuk okrągłych biszkoptów ( można nasączyć)

polewa deserowa

WYKONANIE:

biszkopt ( można dowolnie nasączyć)+ krem mleczny

 


truskawki 

 

galaretka

 

biszkopty

 

polewa ( tylko na biszkopty)

 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz