Lato to owoce,a czerwiec i początek lipca to truskawki. No to robimy truskawkowe ciacho : ) Tym razem zdecydowałam się na puchaty biszkopt z mlecznym kremem i bogatą warstwą owocowo- galaretkową. Całości dopełniły biszkopty pokryte deserową polewą. Ciasto bardzo orzeźwiające, lekkie- w sam raz na upały. Wpis powstał w ramach współpracy z marką Polskie Młyny- ich produkty kupicie tutaj. Ciasto wykonałam w blaszce 25 x 36 cm. ( standard).
-
Składniki na biszkopt:
5 jaj (M)
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki Mąki Szymanowskiej
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier ciągle miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy silikonową szpatułką bądź drewnianą łyżką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175-180 st. + termoobieg. Studzimy.
Ścinamy wierzchnią skórkę.
-
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki na warstwę owocową:
2 galaretki truskawkowe
ok. 300 g mrożonych lub świeżych truskawek
Galaretki rozrabiamy w 650 ml gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”.Mrożone truskawki kroimy na kawałki.Wstawiamy znów do zamrażalnika.
Dodatkowo:
ok. 25 sztuk okrągłych biszkoptów ( można nasączyć)
polewa deserowa
WYKONANIE:
biszkopt ( można dowolnie nasączyć)+ krem mleczny
truskawki
galaretka
biszkopty
polewa ( tylko na biszkopty)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz