Nie wiem czy wiecie, ale pączki to chyba jedyny słodki wytwór, którego zawsze bałam się podjąć. Przepisy na proporcje ciasta na kilo mąki od razu mnie odstręczały od ich smażenia… A musicie także wiedzieć, że lubię pączki- bardzo lubię :) Dlatego gdy Polskie Młyny zwróciły się do mnie z pytaniem o test produktów- od razu wybrałam mieszankę na pączki :) Powiem Wam 100 % szczerze: było warto- ciasto jest mięciutkie, puchate i takie maślano- śmietankowe w smaku. Produkty Polskich Młynów kupicie tutaj: klik. Warto!
-
Składniki na pączki:
1 opakowanie Mieszanki do Smażenia Pączki Domowe
15 g świeżych drożdży
50 g miękkiej margaryny ( u mnie masło roślinne)
80 ml mleka
2 jaja (M)
+ DODATKOWO:
olej do smażenia
200 g dżemu wiśniowego
150 g cukru pudru
-
Do miski wsypujemy mieszankę, dodajemy drożdże,margarynę, mleko i jaja.
Miksujemy na średnich obrotach ok. 2-5 minut- do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut ( czas spoczynku)
-
Następnie oprószamy delikatnie mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm., szklanką wykrawamy krążki
-
Formujemy pączki ( wyjdzie ok. 12 sztuk) , przykrywamy bawełnianą czystą ściereczką i odstawiamy ciepłe miejsce na ok. 50 minut do wyrośnięcia.
-
Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju ( 170 -190 stopni).
-
Odsączamy na papierowym ręczniczku.
-
Nadziewamy przy pomocy szprycy dżemem wiśniowym ( lub innym)
-
Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz