Ciasto z kremem serowo-makowym

Ostatnio zostało mi sporo maku od poprzedniego ciasta i koniecznie chciałam go wykorzystać. W poszukiwaniu przepisu na makowy krem przekopałam pół internetu. Wreszcie znalazłam obiecujący przepis tutaj. Cudowne połączenie śmietanowego serniczka owarzanego i doprawionego rumowym aromatem maku stanowią o sukcesie tego ciacha:) Całość w biszkopcie nasączonym ( a jakże) rumem. Wierzch dla przełamania słodyczy pokryłam cytrynową galaretką. Blacha 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki letniej wody

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

 

Składniki na krem makowo- serowy

1 litr mleka

1 szklanka śmietany 18%

4 jaja

1 i 1/3 szklanki cukru pudru

kilka kropel olejku rumowego

1 szklanka sparzonego i zmielonego maku

250 g masła

Jaja mieszamy ze śmietaną, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy na małym ogniu. Powstały ser odsączamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy po łyżce ostudzonego sera, maku i kilka kropel olejku rumowego. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

 

 Dodatkowo:

ok. 100 ml rumu + 100 ml przegotowanej wody

2 galaretki cytrynowe rozrobione na ok. 700 ml gorącej wody

WYKONANIE:

biszkopt + ½ nasączenia

 

½ kremu 

 

biszkopt + ½ nasączenia


½ kremu

 

galaretka cytrynowa

 

Najlepsze schłodzone:) 

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz