Ostatnio zostało mi sporo maku od poprzedniego ciasta i koniecznie chciałam go wykorzystać. W poszukiwaniu przepisu na makowy krem przekopałam pół internetu. Wreszcie znalazłam obiecujący przepis tutaj. Cudowne połączenie śmietanowego serniczka owarzanego i doprawionego rumowym aromatem maku stanowią o sukcesie tego ciacha:) Całość w biszkopcie nasączonym ( a jakże) rumem. Wierzch dla przełamania słodyczy pokryłam cytrynową galaretką. Blacha 22 x 25 cm.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki letniej wody
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na krem makowo- serowy
1 litr mleka
1 szklanka śmietany 18%
4 jaja
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
kilka kropel olejku rumowego
1 szklanka sparzonego i zmielonego maku
250 g masła
Jaja mieszamy ze śmietaną, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy na małym ogniu. Powstały ser odsączamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy po łyżce ostudzonego sera, maku i kilka kropel olejku rumowego. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodatkowo:
ok. 100 ml rumu + 100 ml przegotowanej wody
2 galaretki cytrynowe rozrobione na ok. 700 ml gorącej wody
WYKONANIE:
biszkopt + ½ nasączenia
½ kremu
biszkopt + ½ nasączenia
½ kremu
galaretka cytrynowa
Najlepsze schłodzone:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz