Rogaliki rumowe z marmoladą różaną


Witajcie w nowym tygodniu! Czas na mój weekendowy szybki wypiek,czyli rogaleeee : ) Taka forma słodkości to najlepszy pomysł na imprezy na świeżym powietrzu ( gdy na dworze jest ciepło i dłuuuugo siedzimy z gośćmi). I choć pogoda póki co jest dość kapryśna a posiadówki na podwórku i grille są obarczone ryzykiem zmoknięcia- to przepis na rogale na pewno przyda się Wam jeszcze nie raz : ) Pyszne , mięciutkie, a’la croissantowe ciasto z dodatkiem rumowego aromatu i przepysznej różanej marmolady podbije Wasze serducha ( a raczej kubki smakowe :D ) Z tego przepisu na ciasto drożdżowe korzystałam również przy robieniu bułeczek z serem - sprawdźcie

Składniki na ciasto drożdżowe:

Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka + 4 krople olejku rumowego
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli

Nadzienie:

350 g marmolady różanej

Lukier :

200 g cukru pudru

ok. 3-4 łyżki ciepłej wody

2 krople olejku rumowego

Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie) Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na godzinę.

Gdy wyrośnie, dzielimy na dwie części ( będzie łatwiej wałkować) przekładamy na stolnicę posypaną mąką ( ciasto będzie lekko klejące, ale nie podsypujmy zbyt dużo - raczej oprószajmy ręce mąką, aby ciasto nie było za twarde). I wałkujemy na koło. Koło kroimy w trójkąty. Każdy smarujemy marmoladą różaną. Zwijamy od podstawy. Rogale przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajem i lekko posypujemy makiem. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku ( góra- dół+ termoobieg)

 

 

Po ostudzeniu lukrujemy. 

Z podanych składników przy zachowaniu czasu wyrastania ciasta, wychodzi ok 18 rogali słusznych rozmiarów ( a’la 7days).

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz