Witajcie
w nowym tygodniu! Czas na mój weekendowy szybki wypiek,czyli
rogaleeee : ) Taka forma słodkości to najlepszy pomysł na imprezy
na świeżym powietrzu ( gdy na dworze jest ciepło i dłuuuugo
siedzimy z gośćmi). I choć pogoda póki co jest dość kapryśna a
posiadówki na podwórku i grille są obarczone ryzykiem zmoknięcia-
to przepis na rogale na pewno przyda się Wam jeszcze nie raz : )
Pyszne , mięciutkie, a’la croissantowe ciasto z dodatkiem rumowego
aromatu i przepysznej różanej marmolady podbije Wasze serducha ( a
raczej kubki smakowe :D ) Z tego przepisu na ciasto drożdżowe korzystałam również przy robieniu bułeczek z serem - sprawdźcie
Składniki na ciasto drożdżowe:
Zaczyn:
3
szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4
szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe
składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego
mleka + 4 krople olejku rumowego
1/4 szklanki
cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g
rozpuszczonego masła
szczypta soli
Nadzienie:
350 g marmolady różanej
Lukier :
200 g cukru pudru
ok. 3-4 łyżki ciepłej wody
2 krople olejku rumowego
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie) Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na godzinę.
Gdy wyrośnie, dzielimy na dwie części ( będzie łatwiej wałkować) przekładamy na stolnicę posypaną mąką ( ciasto będzie lekko klejące, ale nie podsypujmy zbyt dużo - raczej oprószajmy ręce mąką, aby ciasto nie było za twarde). I wałkujemy na koło. Koło kroimy w trójkąty. Każdy smarujemy marmoladą różaną. Zwijamy od podstawy. Rogale przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajem i lekko posypujemy makiem. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku ( góra- dół+ termoobieg)
Po ostudzeniu lukrujemy.
Z podanych składników przy zachowaniu czasu wyrastania ciasta, wychodzi ok 18 rogali słusznych rozmiarów ( a’la 7days).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz