Dzisiaj ciacho, od którego samego zapachu można nabrać nie lada apetytu na egzotyczne klimaty. Pomarańczowiec to bardzo aromatyczny, nasączony, lekko wilgotny przekładaniec pełen orzechów i owoców ugotowanych i zmielonych pomarańczy. To one robią tutaj największą „smakową” robotę : ) Zdecydowałam się także na krem kawowy na bazie budyniu i niewielkiego dodatku kremu czekoladowego. Całość smakuje jak pomarańczowy, wytworny tort. Przepis z inspiracji „Pomarańczowca” s. Anastazji.Wykonałam go z moimi modyfikacjami w blaszce 22x 25 cm.
Składniki na ciasto pomarańczowe:
3 pomarańcze średniej wielkości
9 jaj
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
12 łyżek bułki tartej
4-5 łyżek mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1i1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Dzień przed pieczeniem pomarańcze myjemy i gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc do chłodu. Na drugi dzień mielimy w maszynce.
----------
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem, bułkę tartą, kakao i mieszamy dokładnie. Na koniec delikatnie wmieszajmy zmielone pomarańcze i orzechy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Dzielimy na 3 części i wykładamy do 3 blaszek 22x 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy po 25- 30 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
(uwaga: ja upiekłam 2 blaty: 1 grubszy i jeden cieńszy i grubszy przekroiłam- tak też można tylko trzeba wydłużyć czas jego pieczenia o około 8 minut)
Składniki na krem kawowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
¾ szklanki cukru
250 g masła lub margaryny
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej( typu crema) +2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella= mieszamy dokładnie
Żółtka miksujemy z mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń.
Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodając wymieszaną nutellę z kawą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
polewa czekoladowa deserowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz