No
cześć! Ostatnio było dużo kawowego pobudzenia, więc dziś coś w
przeciwnym kierunku: cytrynka- czyli owocowe orzeźwienie :) Ten
przekładaniec w formie tortu jest bardzo delikatny- będzie smakował
nawet dzieciom. Ma w sobie coś z ciasta Venus, ale jest zdecydowanie
bardziej kremowy, wilgotny i subtelnie owocowy. Cytrynowy biszkopt
nasączony ponczem herbacianym earl grey, przełożony prostym
malinowym kremem i posypany prażonym kokosem będzie zdecydowanym
faworytem w kategorii „ coś do kawy” . :)
Składniki na biszkopt cytrynowy:
4 jaja ( u mnie L, wiejskie)
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz
sok cytrynowy, ubijamy
na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej
ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąki
i
lekko, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.
Składniki na krem o smaku malinowym:
1 budyń malinowy duży ( taki z napisem ¾ l mleka)
500 ml mleka
2 łyżki syropu malinowego
6 łyżek cukru
250 g masła
Z mleka, cukru, syropu i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
nasączenie: szklanka herbaty earl grey + sok z ½ cytryny+ 2 łyżki cukru
150 g wiórek kokosowych uprażonych na 1 łyżeczce masła
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy + nasączenie
1/3 kremu
blat biszkoptowy+ nasączenie + 1/3 kremu
blat biszkoptowy+ nasączenie + 1/3 kremu
posypujemy prażonym kokosem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz