Cytrynowo- malinowe z prażonym kokosem

 

No cześć! Ostatnio było dużo kawowego pobudzenia, więc dziś coś w przeciwnym kierunku: cytrynka- czyli owocowe orzeźwienie :) Ten przekładaniec w formie tortu jest bardzo delikatny- będzie smakował nawet dzieciom. Ma w sobie coś z ciasta Venus, ale jest zdecydowanie bardziej kremowy, wilgotny i subtelnie owocowy. Cytrynowy biszkopt nasączony ponczem herbacianym earl grey, przełożony prostym malinowym kremem i posypany prażonym kokosem będzie zdecydowanym faworytem w kategorii „ coś do kawy” . :)

Składniki na biszkopt cytrynowy:

4 jaja ( u mnie L, wiejskie)

1 szklanka cukru

sok z połowy cytryny

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz sok cytrynowy, ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąki i lekko, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.

Składniki na krem o smaku malinowym:

1 budyń malinowy duży ( taki z napisem ¾ l mleka)

500 ml mleka

2 łyżki syropu malinowego

6 łyżek cukru

250 g masła

Z mleka, cukru, syropu i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

nasączenie: szklanka herbaty earl grey + sok z ½ cytryny+ 2 łyżki cukru

150 g wiórek kokosowych uprażonych na 1 łyżeczce masła

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie

 

1/3 kremu

 

blat biszkoptowy+ nasączenie + 1/3 kremu

 

blat biszkoptowy+ nasączenie + 1/3 kremu

 

posypujemy prażonym kokosem

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz