Ciasto Marczello kawowe

 


Dziś ciasto, które pobudza zmysły bardziej niż filiżanka najlepszego espresso. Marczello to cudownie miękki biszkopt kakaowy nasączony kawą i przełożony kremem na bazie - a jakże - : ) kawy i kakao. Polewa deserowa nadaje przekładańcowi eleganckiego wyglądu , a i smak podkręca znakomicie: ) Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt kakaowy:

5 jaj

¾ szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąki oraz kakao i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na dwa blaty.

Składniki na krem kawowo- kakaowy:

3 łyżki kawy sypanej zaparzone ¾ szklanki wrzątku

8 łyżek cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki mleka

1 łyżka masła

200 g masła 

Z zaparzonej kawy oddcedzamy fusy i wlewamy napar do garnka. Dodajemy do niego: cukier, kakao, mleko i 1 łyżkę masła. Gotujemy do „nitki” i odstawiamy do ostudzenia ( zimna masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

nasączenie: ½ szklanki kawy zaparzona z 3 łyżeczek /odcedzona+ 2 łyżki cukru + 100 ml wiśniówki

polewa

 100 g orzechów włoskich

WYKONANIE:

1.blat kakaowy 2. nasączenie 3. krem 4. blat  5.polewa 6. orzechy

P.S Sorry za pominięcie zdjęć z przekładania, ale śpieszyłam się i zrobiłam dopiero przy wykończeniu, a powiem nieskromnie, że wyszło przepyszne i szkoda, żeby przepis nie został opublikowany  :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz