Jak ten czas szybko płynie… Niedawno witaliśmy jesień , a tuż za rogiem czekają na nas Mikołajki, Boże Narodzenie i Nowy Rok. No nie pozostaje mi nic innego jak podsunąć Wam tutaj kilka inspiracji na świąteczne ciasta : ) Dzisiejszy przekładaniec to wariacja na temat Karpatki, mianowicie : karpatka w biszkopcie z nasączeniem kawowym. Bardzo przyjemne, zapewne lżejsze od pierwowzoru, i przede wszystkim dobrze zrównoważone smakowo. Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki na biszkopt :
4 jaja
¾ szklanki cukru
3 łyżki przegotowanej wody
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka , przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej ( samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy na 2 równe blaty.
Składniki na krem karpatkowy:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
pół szklanki mąki
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.
Dodatkowo:
nasączenie: kawę mieloną (3 łyżki) zalewamy 250 ml wrzącej wody. Odstawiamy, odcedzamy fusy. Napar słodzimy 2 łyżkami cukru
dżem truskawkowy – 5 łyżek
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie
dżem + krem karpatkowy
blat biszkoptowy + posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz