Kostka karpatkowo- kawowa

 

Jak ten czas szybko płynie… Niedawno witaliśmy jesień , a tuż za rogiem czekają na nas Mikołajki, Boże Narodzenie i Nowy Rok. No nie pozostaje mi nic innego jak podsunąć Wam tutaj kilka inspiracji na świąteczne ciasta : ) Dzisiejszy przekładaniec to wariacja na temat Karpatki, mianowicie : karpatka w biszkopcie z nasączeniem kawowym. Bardzo przyjemne, zapewne lżejsze od pierwowzoru, i przede wszystkim dobrze zrównoważone smakowo. Blaszka 22 x 25 cm.

    Składniki na biszkopt :

4 jaja

¾ szklanki cukru

3 łyżki przegotowanej wody

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka , przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej ( samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy na 2 równe blaty.

   Składniki na krem karpatkowy:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

cukier waniliowy

3 żółtka

pół szklanki mąki

250 g masła

Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.

Dodatkowo:

nasączenie: kawę mieloną (3 łyżki) zalewamy 250 ml wrzącej wody. Odstawiamy, odcedzamy fusy. Napar słodzimy 2 łyżkami cukru

dżem truskawkowy – 5 łyżek

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie

 

dżem + krem karpatkowy

  

 

blat biszkoptowy + posypujemy cukrem pudrem

 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz