Cześć! Dusza sernikomaniaka odezwała się we mnie ponownie ( haha , jakby to była nowość; ) ) , lecz tym razem serwuje Wam nomen omen sernik tradycyjny w wersji nieco uproszczonej. Pomijamy tutaj dość czasochłonne mielenie sera, bo wykorzystujemy ser z tzw „ wiaderka”. Dla podkręcenia smaku ostudzony sernik wykończyłam czekoladową polewą, bo czy jest cos lepszego niż połączenie sernika i czekolady? ; )
Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
6 łyżek cukru pudru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Składniki na sernik:
1 ½ szklanki cukru
cukier waniliowy
5 żółtek
1 kg sera z „ wiaderka” (niesłodzonego)
budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka miksujemy z cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodajemy stopniowo serek wymieszany z budyniem i mąką ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
125 g masła
3 łyżki kakao
Cukier rozpuszczamy w gotującej wodzie. Dodajemy masło i rozpuszczamy. Na końcu przesiewamy kakao i dokładnie, szybko roztrzepujemy widelcem do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy.
WYKONANIE:
1 część ciasta kruchego+ nakłuwamy widelcem
masa serowa
pieczemy ok. 60 minut w temp. 175 stopni i studzimy w lekko uchylonym piekarniku
zimny sernik dekorujemy polewą
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz