Sernik z polewą

Cześć! Dusza sernikomaniaka odezwała się we mnie ponownie ( haha , jakby to była nowość; ) ) , lecz tym razem serwuje Wam nomen omen sernik tradycyjny w wersji nieco uproszczonej. Pomijamy tutaj dość czasochłonne mielenie sera, bo wykorzystujemy ser z tzw „ wiaderka”. Dla podkręcenia smaku ostudzony sernik wykończyłam czekoladową polewą, bo czy jest cos lepszego niż połączenie sernika i czekolady? ; )

Składniki na ciasto kruche:

2 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

cukier waniliowy

6 łyżek cukru pudru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

125 g masła

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Składniki na sernik:

1 ½ szklanki cukru

cukier waniliowy

5 żółtek

1 kg sera z „ wiaderka” (niesłodzonego)

budyń waniliowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Żółtka miksujemy z cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodajemy stopniowo serek wymieszany z budyniem i mąką ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Polewa czekoladowa:

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki gorącej wody

125 g masła

3 łyżki kakao

Cukier rozpuszczamy w gotującej wodzie. Dodajemy masło i rozpuszczamy. Na końcu przesiewamy kakao i dokładnie, szybko roztrzepujemy widelcem do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy.


WYKONANIE:

1 część ciasta kruchego+ nakłuwamy widelcem

masa serowa

pieczemy ok. 60 minut w temp. 175 stopni i studzimy w lekko uchylonym piekarniku

zimny sernik dekorujemy polewą

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz