Sernik ze śmietany- wersja czekoladowa z dżemem

 

Która to już wersja „sernika” ze śmietany? Ach, długo by liczyć: ) Ale koniec końców to jedno z ulubionych ciast zarówno domowników jak i moich. Więc powstał on: czekoladowy, piankowy, lekki, ukryty w kruchutkim cieście. Sernik bez sera, a równie pyszny jak tradycyjny. Jeśli chcecie smaku sernika kropka w kropkę- zamiast budyniu czekoladowego użyjcie waniliowego; ) Blacha 25 x 36 cm.

    Składniki na ciasto kruche:

 3 szklanki mąki pszennej

 6 żółtek

 cukier waniliowy

 1/2 szklanki cukru

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 kostka masła

 Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2  części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

 Składniki na masę serową:

 6 białek

 1 i 1/3 szklanki cukru

 3 budynie czekoladowe bez cukru

 3 śmietany 18% ( po 400 g każda)

Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budynie czekoladowe. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodajemy po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Dodatkowo:

6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł

WYKONANIE:

1 część ciasta kruchego+ nakłuwamy widelcem + dżem

 

masa serowa- czekoladowa

 

druga część ciasta kruchego ( kruszonka)

 

pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni

*studzimy w lekko uchylonym piekarniku ( między piekarnik a szybkę zawieszamy czystą ściereczkę- wchłonie ładnie wilgoć i ciasto nie zapadnie się)

można posypać pudrem :-)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale jaki to jest genialny pomysł! Uwielbiam serniki, ale obróbka tego nieszczęsnego sera zawsze doprowadza mnie do łez. Musze koniecznie wypróbować wersję ze śmietany!

    OdpowiedzUsuń