Babka z kisieli



Babka nie tylko na Wielkanoc : ) Szczególnie, jeśli w domu jest glówny składnik, który ją stworzy, czyli kisiel. Na przepis oryginalny (tutaj) trafiłam, szukając sposobu na wykorzystanie zalegającego w szafce kisielu właśnie. Chciałam zrobić ciasto, które będzie szybkie, łatwe i smaczne- i taka właśnie jest ta baba : ) Mięciutka, o przyjemnym, wiśniowym aromacie i smaku. Duża, standardowa forma z kominem.

Składniki na babkę:

5 jaj

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka wiśniowych kisieli bez cukru(ok. 5 paczek)

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

W jednej misce mieszamy mąki z ksielami i proszkiem do pieczenia.

W drugiej, dużej misce, miksujemy jaja z cukrem na puch. Miksując, stopniowo wlewamy olej. 

 

Następnie przesiewamy mąkę z kisielami i proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką, bądź silikonową szpatułką.

   

Przekładamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. 

 

Pieczemy ok. 45 minut w temp. 175-180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

Można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą- będzie jeszcze słodsza; )

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepis rewelacja!!! Piekłam cytrynową/truskawkową/wiśniową. Każda wyszła mega smaczna. Ciasto puszyste, wilgotne. Na stałe zagości w naszym domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj 🙂 bardzo się cieszę - też lubię tą babkę w różnych smakowych wersjach, pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń