Babka nie tylko na Wielkanoc : ) Szczególnie, jeśli w domu jest glówny składnik, który ją stworzy, czyli kisiel. Na przepis oryginalny (tutaj) trafiłam, szukając sposobu na wykorzystanie zalegającego w szafce kisielu właśnie. Chciałam zrobić ciasto, które będzie szybkie, łatwe i smaczne- i taka właśnie jest ta baba : ) Mięciutka, o przyjemnym, wiśniowym aromacie i smaku. Duża, standardowa forma z kominem.
Składniki na babkę:
5 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wiśniowych kisieli bez cukru(ok. 5 paczek)
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
W jednej misce mieszamy mąki z ksielami i proszkiem do pieczenia.
W drugiej, dużej misce, miksujemy jaja z cukrem na puch. Miksując, stopniowo wlewamy olej.
Następnie przesiewamy mąkę z kisielami i proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką, bądź silikonową szpatułką.
Przekładamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
Pieczemy ok. 45 minut w temp. 175-180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą- będzie jeszcze słodsza; )
Smacznego!
Przepis rewelacja!!! Piekłam cytrynową/truskawkową/wiśniową. Każda wyszła mega smaczna. Ciasto puszyste, wilgotne. Na stałe zagości w naszym domu.
OdpowiedzUsuńWitaj 🙂 bardzo się cieszę - też lubię tą babkę w różnych smakowych wersjach, pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń