Czasem jest tak, że jeden produkt spożywczy inspiruje mnie do stworzenia całego ciacha. Tak było w tym przypadku ; ) Do koszyka w sklepie wpadły galaretki o ciekawym, niebieskim kolorze, z działki zerwałam kilkanaście boróweczek… A reszta wyszła spontanicznie: krem z dodatkiem kawy cappucino i tegoż smaku nasączenie w tradycyjnym biszkopcie. Całość świetnie zgrana w smaku, a i aspekt wizualny ciasta ciekawy : ) Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki na biszkopt
4 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
aromat waniliowy ( 3 krople)
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka, wodę i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni. Po ostudzeniu kroimy na 2 równe blaty.
Składniki na masę Cappucino:
500 ml mleka
7 łyżek cukru
3 kopiaste łyżki kawy cappucino
1 łyżka kakao
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 g masła
300 ml mleka wlewamy do garnka i wsypujemy cukier. Mąki, kawę i kakao dokładnie mieszamy w pozostałych 200 ml. mleka. Wlewamy na gotujące mleko z cukrem. Gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dodajemy ostudzony „budyń kawowy” i miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
Dodatkowo:
nasączenie: 200 ml ostudzonej kawy cappucino ( zaparzonej z 6 łyżeczek)
2 opakowania galaretki borówkowej
Galaretkę rozrabiamy na 400 ml gorącej wody.
ok. 100 g borówek ( możecie oczywiście dać więcej; ))
WYKONANIE:
biszkopt + nasączenie
2/3 kremu
biszkopt + nasączenie
1/3 kremu
borówki + tężejąca galaretka
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz