Przekładany Biszkopt z kawą sypaną

Dziś kolejna wersja biszkoptu. Żeby było inaczej, a przede wszystkim, żeby było smacznie :) , zdecydowałam się na biszkopt tricolore: czyli tradycyjny żółty + dodatek kawy + biały. Całość przekładana delikatnym kremem na bazie budyniu i subtelny, owocowy akcent w postaci galaretki pomarańczowej. Bajecznie delikatny, cieszy oko i podniebienie ;) Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt z kawą:

żółty:

4 jaja

½ szklanki cukru

¾ szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

kawa:

2 łyżeczki mielonej kawy

biały:

3 białka

½ szklanki cukru

3 łyżki mąki pszennej

½ łyżki octu

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ocet. Delikatnie mieszamy.

wykonanie:

Biszkopt żółty wykładamy do blaszki. 

Posypujemy kawą

 

Następnie "kupkami" wykładamy ciasto białe, wyrównujemy wierzch. 

Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni.Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty


Składniki na masę budyniową

500 ml mleka

7 łyżek cukru

1 duży budyń waniliowy ( opakowanie 64 g)

250 g masła

Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dodajemy ostudzony budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.

Dodatkowo:

nasączenie: sok z połowy cytryny + 3 łyżeczki cukru + 150 ml gorącej wody

1 opakowanie galaretki pomarańczowej

Galaretkę rozrabiamy na 400 ml gorącej wody.

WYKONANIE

biszkopt +lekko skrapiamy ponczem


½ masy

 

biszkopt + lekko nasączamy + ½ masy


galaretka 

 

Najlepszy po schłodzeniu,

 

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Bardzo intrygujące to ciacho. Różne jadałam z dodatkiem kawy, ale nigdy z taką po prostu zmieloną. Raczej to było w formie płynnej. Smak musi być niepowtarzalny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis i świetne wykonanie. Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń