Dziś kolejna wersja biszkoptu. Żeby było inaczej, a przede wszystkim, żeby było smacznie :) , zdecydowałam się na biszkopt tricolore: czyli tradycyjny żółty + dodatek kawy + biały. Całość przekładana delikatnym kremem na bazie budyniu i subtelny, owocowy akcent w postaci galaretki pomarańczowej. Bajecznie delikatny, cieszy oko i podniebienie ;) Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki na biszkopt z kawą:
żółty:
4 jaja
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
kawa:
2 łyżeczki mielonej kawy
biały:
3 białka
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
½ łyżki octu
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ocet. Delikatnie mieszamy.
wykonanie:
Biszkopt żółty wykładamy do blaszki.
Posypujemy kawą
Następnie "kupkami" wykładamy ciasto białe, wyrównujemy wierzch.
Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni.Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty
Składniki na masę budyniową
500 ml mleka
7 łyżek cukru
1 duży budyń waniliowy ( opakowanie 64 g)
250 g masła
Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dodajemy ostudzony budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
Dodatkowo:
nasączenie: sok z połowy cytryny + 3 łyżeczki cukru + 150 ml gorącej wody
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Galaretkę rozrabiamy na 400 ml gorącej wody.
WYKONANIE
biszkopt +lekko skrapiamy ponczem
½ masy
biszkopt + lekko nasączamy + ½ masy
galaretka
Najlepszy po schłodzeniu,
Smacznego!
Bardzo intrygujące to ciacho. Różne jadałam z dodatkiem kawy, ale nigdy z taką po prostu zmieloną. Raczej to było w formie płynnej. Smak musi być niepowtarzalny.
OdpowiedzUsuńSuper przepis i świetne wykonanie. Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam Mariola 🤗
Usuń