A to ciasto przygotowałam kiedys na specjalne zamówienie. Ciasto Kilimandżaro s. Anastazji chyba wszyscy dobrze znają ( przekładany klasyk). Ja postarałam się go trochę odmienić: do jabłek dodałam galaretki truskawkowej, całość mocno nasączyłam capuccino, a wierzch przyozdobiły dary jesieni, czyli orzechy włoskie. Przekladaniec w tej wersji wyszedł naprawdę „na bogato”: smaków niby kilka, ale pięknie ze sobą współgrają. Blacha 25 x 36 cm.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
8 jaj
200 g cukru
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki na masę jabłkową:
6-8 średnich jabłek
1 łyżeczka masła
2 opakowania galaretki truskawkowej ( o intensywnej barwie)
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje, a krem nakładamy na całkowicie chłodną masę jabłkową).
Polewa:
120 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao( czubate)
4 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty.
Dodatkowo:
nasączenie: 150 ml kawy cappuccino z 8 kopiatych łyżeczek
100 g siekanych orzechów włoskich
WYKONANIE:
blat + nasączenie +masa jabłkowa z galaretką truskawkową
krem
blat + nasączenie
polewa
siekane orzechy włoskie
Smacznego!
Dziękuję Kinga 🙂 zajrzę napewno 🤗
OdpowiedzUsuń