Kilimandżaro nr 2



 

 A to ciasto przygotowałam kiedys na specjalne zamówienie. Ciasto Kilimandżaro s. Anastazji chyba wszyscy dobrze znają ( przekładany klasyk). Ja postarałam się go trochę odmienić: do jabłek dodałam galaretki truskawkowej, całość mocno nasączyłam capuccino, a wierzch przyozdobiły dary jesieni, czyli orzechy włoskie. Przekladaniec w tej wersji wyszedł naprawdę „na bogato”: smaków niby kilka, ale pięknie ze sobą współgrają. Blacha 25 x 36 cm.

      Składniki na biszkopt czekoladowy:

      8 jaj

      200 g cukru

      6 łyżek mąki pszennej

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

Składniki na krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

250 g masła

Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Składniki na masę jabłkową:

6-8 średnich jabłek

1 łyżeczka masła

2 opakowania galaretki truskawkowej ( o intensywnej barwie)

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje, a krem nakładamy na całkowicie chłodną masę jabłkową).

Polewa:

120 g masła lub margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki kakao( czubate)

4 łyżki mleka

1 czubata łyżeczka żelatyny

Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty.

Dodatkowo:

nasączenie: 150 ml kawy cappuccino z 8 kopiatych łyżeczek

100 g siekanych orzechów włoskich

WYKONANIE:

blat + nasączenie +masa jabłkowa z galaretką truskawkową

krem

blat + nasączenie

polewa

siekane orzechy włoskie

Smacznego!

1 komentarz: