Tort kawowo- czekoladowy


 

Jakiś czas temu poproszono mnie o wykonanie szybkiego ( na ten sam dzień) tortu dla mężczyzny, który nie przepada za bardzo słodkimi kremami, za to jest kawoszem. Spoiler: misja została zakończona sukcesem ; ) Kawowa masa w lekko rumowym biszkopcie, przełamana powidłami była strzałem w 10. Deserowego charakteru dopelniła polewa z gorzkiej czekolady.

 Składniki na biszkopt:

6 jaj

szklanka cukru

szklanka mąki pszennej

kilka kropel aromatu rumowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy części

Nasączenie:

  4 łyżki soku z cytryny zalane 150 ml gorącej wody+ 3 łyżeczki cukru + 50 ml wódki

Krem kawowy:

3 czubate łyżki kawy mielonej

250 ml wrzącej wody

3 czubate łyżki kakao

250 g cukru

400 g masła

Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka. Gotujemy do "nitki".Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Dodatkowo:

słoiczek powideł śliwkowych

polewa czekoladowa

kilka ciastek do dekoracji

WYKONANIE:

blat + nasączenie + powidła

½ masy kawowej 

 

blat + nasączenie + powidła

½ masy kawowej


blat + polewa czekoladowa

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz