Jakiś czas temu poproszono mnie o wykonanie szybkiego ( na ten sam dzień) tortu dla mężczyzny, który nie przepada za bardzo słodkimi kremami, za to jest kawoszem. Spoiler: misja została zakończona sukcesem ; ) Kawowa masa w lekko rumowym biszkopcie, przełamana powidłami była strzałem w 10. Deserowego charakteru dopelniła polewa z gorzkiej czekolady.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
kilka kropel aromatu rumowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy części
Nasączenie:
4 łyżki soku z cytryny zalane 150 ml gorącej wody+ 3 łyżeczki cukru + 50 ml wódki
Krem kawowy:
3 czubate łyżki kawy mielonej
250 ml wrzącej wody
3 czubate łyżki kakao
250 g cukru
400 g masła
Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka. Gotujemy do "nitki".Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
polewa czekoladowa
kilka ciastek do dekoracji
WYKONANIE:
blat + nasączenie + powidła
½ masy kawowej
½ masy kawowej
blat + polewa czekoladowa
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz