Malinowy sernik bez sera

 

Niedawno był tradycyjny, to dziś będzie ten udawany – sernik oczywiście : ) Połączenie kruchego ciasta kakaowego z malinowym środkiem na bazie jogurtów greckich i budyniu malinowego. Calość bardzo ładnie się komponuje i (jak to nibysernik) pysznie smakuje ; ) Bardzo lubię tą piankowo- „serową” masę i gdyby o mnie chodzilo- mogę ją jeść nawet bez kruchego ciasta : D Tym razem blaszka 22 x 25 cm. Spróbujcie także mojej wersji na bazie śmietany tutaj.

     Kruche:

  2 ½ szklanki mąki pszennej

  1 łyżeczka proszku do pieczenia

  150 g masła

  4 żółtka

  ½ szklanki cukru

  +1 czubata łyżka kakao

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto ( kakao dodajemy pod sam koniec). Dzielimy na 2 części ( większa na spód, mniejsza na kruszonkę na wierzch).Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.

Składniki na masę „serową” malinową:

¾ szklanki cukru

4 białka

2 budynie malinowe

4 jogurty greckie malinowe ( każdy po 150 g)

3 łyżki śmietany 18% tłuszczu

Białka miksujemy na sztywno. Stopniow dodajemy cukier, miksując na sztywną bezę. Wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tej masy dodajemy jogurty wymieszane ze śmietaną. Calość mieszamy dokładnie, ale delikatnie.

WYKONANIE:

większa część ciasta+ nakłuwamy widelcem

 

masa serowa

 

kruszonka z mniejszej części ciasta

 

pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 175 stopni+termoobieg

 

studzimy w lekko uchylonym piekarniku

Można posypać pudrem - będzie słodszy ; )

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz