Niedawno
był tradycyjny, to dziś będzie ten udawany – sernik oczywiście
: ) Połączenie kruchego ciasta kakaowego z malinowym środkiem na
bazie jogurtów greckich i budyniu malinowego. Calość bardzo ładnie
się komponuje i (jak to nibysernik) pysznie smakuje ; ) Bardzo
lubię tą piankowo- „serową” masę i gdyby o mnie chodzilo-
mogę ją jeść nawet bez kruchego ciasta : D Tym razem blaszka 22 x
25 cm. Spróbujcie także mojej wersji na bazie śmietany tutaj.
Kruche:
2 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
4 żółtka
½ szklanki cukru
+1 czubata łyżka kakao
Z
podanych składników zagniatamy kruche ciasto ( kakao dodajemy pod
sam koniec). Dzielimy na 2 części ( większa na spód, mniejsza na
kruszonkę na wierzch).Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
Składniki na masę „serową” malinową:
¾ szklanki cukru
4 białka
2 budynie malinowe
4 jogurty greckie malinowe ( każdy po 150 g)
3 łyżki śmietany 18% tłuszczu
Białka miksujemy na sztywno. Stopniow dodajemy cukier, miksując na sztywną bezę. Wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tej masy dodajemy jogurty wymieszane ze śmietaną. Calość mieszamy dokładnie, ale delikatnie.
WYKONANIE:
większa część ciasta+ nakłuwamy widelcem
masa serowa
kruszonka z mniejszej części ciasta
pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 175 stopni+termoobieg
studzimy w lekko uchylonym piekarniku
Można
posypać pudrem - będzie słodszy ; )
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz