Urodziny to wyjątkowa okazja, szczególnie urodziny najblizszych osób. ( Sto lat Brat: ) ) , dlatego tort musiał być wyjątkowy, spersonalizowany pod gusta Jubilata. Biszkopt nasączony mocną kawą, krem Pischinger oraz krem czekoladowy i co by nie było za słodko: przełamanie dżemem z czarnej porzeczki i akcent orzechowy. Bardzo dobry, stabilny, niezamulający torcik.
Składniki na biszkopt :
4 jaja
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku, sok cytrynowy i miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy równe blaty.
Składniki na krem:
½ szklanki kwaśnej śmietany ( 18 % tłuszczu)
1 szklanka cukru
100 g masła
200 g śmietanki w proszku do kawy ( np. Cremona)
Śmietanę, cukier i masło podgrzewamy na lekkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy śmietankę w proszku. Miksujemy na najniższych obrotach na gładką masę.
Krem czekoladowy:
1 batonik typu „Pawełek” o smaku czekoladowym
100 g mlecznej czekolady
½ szklanki cukru
¼ szklanki mleka
125 g masła roślinnego ( lub innego miękkiego)
Batoniki, czekoladę i cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając. Gdy masa będzie mieć gładką konsystencję, zestawiamy z ognia i studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy czekoladowej i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Dodatkowo:
nasączenie:
3 łyżki dobrej jakości kawy mielonej
150 ml wrzątku
3 łyżki cukru
Kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy fusy. Studzimy.
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
100 g orzechów włoskich do dekoracji
WYKONANIE:
blat + nasączenie
dżem
1/3 masy Pischinger
blat + nasączenie + dżem
1/3 masy Pischinger
blat
1/3
masy Pischinger + boki
i „beziki” na wierzch wykonujemy z kremu czekoladowego + ozdabiamy orzechami włoskimi
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz