Tort z masą Pischinger

 

Urodziny to wyjątkowa okazja, szczególnie urodziny najblizszych osób. ( Sto lat Brat: ) ) , dlatego tort musiał być wyjątkowy, spersonalizowany pod gusta Jubilata. Biszkopt nasączony mocną kawą, krem Pischinger oraz krem czekoladowy i co by nie było za słodko: przełamanie dżemem z czarnej porzeczki i akcent orzechowy. Bardzo dobry, stabilny, niezamulający torcik. 

    Składniki na biszkopt :

      4 jaja

      1 szklanka cukru 

      ½ szklanki mąki pszennej

      ½ szklanki mąki ziemniaczanej 

      2 łyżki soku cytrynowego

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku, sok cytrynowy i miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy równe blaty.

Składniki na krem:

  ½ szklanki kwaśnej śmietany ( 18 % tłuszczu)

  1 szklanka cukru

  100 g masła

  200 g śmietanki w proszku do kawy ( np. Cremona)

Śmietanę, cukier i masło podgrzewamy na lekkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy śmietankę w proszku. Miksujemy na najniższych obrotach na gładką masę.

Krem czekoladowy:

  1 batonik typu „Pawełek” o smaku czekoladowym

       100 g mlecznej czekolady

        ½ szklanki cukru

        ¼ szklanki mleka

       125 g masła roślinnego ( lub innego miękkiego)

    Batoniki, czekoladę i cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając. Gdy masa będzie mieć gładką konsystencję, zestawiamy z ognia i studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy czekoladowej i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Dodatkowo:

nasączenie:

  3 łyżki dobrej jakości kawy mielonej

  150 ml wrzątku

  3 łyżki cukru

  Kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy fusy. Studzimy.

  słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

  100 g orzechów włoskich do dekoracji

WYKONANIE:

blat + nasączenie

 

dżem 

1/3 masy Pischinger 

blat + nasączenie + dżem

 

1/3 masy Pischinger

 

blat 

 

1/3 masy Pischinger + boki i „beziki” na wierzch wykonujemy z kremu czekoladowego + ozdabiamy orzechami włoskimi

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz