Ja już tęsknie za latem, a Wy? Dlatego dziś myśl popłynie ku letnim wspomnieniom, gdy na straganach pyszniły się piękne, dorodne truskawki… Do tego ciacha użyjemy co prawda mrożonych, ale smak będzie iście letni. Delikatny biszkopt z kremem na bazie frużeliny truskawkowej i serka mascarpone plus orzeźwiająca truskawkowa galaretka- i lato już bliżej; ) Ciacho dla amatorów kremów bez dodatku masła.
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku stale miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykladamy do blaszki. Pieczemy ok. 35 minut w temp 175-180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na 2 blaty. W jednym wykrawamy kieliszkiem dziurki ( powstałe biszkopty zachowujemy – będą potrzebne:) ).
Składniki na krem truskawkowy:
350 g truskawek mrożonych
2/3 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach zimnej wody
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
ok. 400 g serka mascarpone schłodzonego
Truskawki smażymy z cukrem, do jego rozpuszczenia. Blendujemy na gładko. Przekładamy do garnka, zagotowujemy i wlewamy roztwór wody z mąką. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia i stężenia. Miksujemy z mascarpone.
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa (rozrobiona na 400 ml gorącej wody
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
biszkopt bez dziurek
masa mascarpone
biszkopt z dziurkami+ galaretka truskawkowa ( tężejącą wlewamy do dziurek( p.s mi stężała szybko dlatego brak foty, bo musialam szybko działać, :D )
dziurki z galaretką nakrywamy wyciętymi biszkoptami i posypujemy cukrem pudrem
Ciasto warto schłodzic przed podaniem ok. 3 godziny
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz