Zauważyłam, że rzadko kiedy wykonuję ciacha ( inne niż torty) w okrągłej formie. Pora to zmienić: ) Przed Wami Mleczna Kanapka- biszkopt przełożony polewą deserową i kremem na bazie mascarpone z białą czekoladą, całość mocno nasączona nakropkiem cytrynowym pod pierzynką z cukru pudru. Delikatne,puchate, mimo wszystko nie za słodkie ; )
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku stale miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykladamy do tortownicy( samo dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 35 minut w temp 175-180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na 2 blaty.
Składniki na polewę do przełożenia:
5 łyżek cukru
1 łyżka żelatyny rozrobiona w 2 łyżkach gorącej wody
3 łyżki kakao
100 g masła lub margaryny
5 łyżek śmietany 18% tłuszczu
Cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy. Do masy dodajemy śmietanę i szybko roztrzepujemy widelcem.
Składniki na krem mascarpone:
¾
szklanki kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny( z czubem)
100 g białej czekolady
Kremówkę podgrzewamy, dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy ją, unikając zagotowania. Schładzamy w lodówce ok.4 godziny. Ubijamy na „półsztywno”. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody i lekko schładzamy. Letnią powoli dodajemy cienkim strumieniem do masy( uwaga: masa szybko tężeje
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
nasączenie: sok z połowy cytryny+ ½ szklanki przegotowanej wody+ 3 łyżki cukru
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
biszkopt + nasączenie
polewa
nasączone biszkopty
tężejąca masa mascarpone
biszkopt
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz