Ciasto Mleczna kanapka


Zauważyłam, że rzadko kiedy wykonuję ciacha ( inne niż torty) w okrągłej formie. Pora to zmienić: ) Przed Wami Mleczna Kanapka- biszkopt przełożony polewą deserową i kremem na bazie mascarpone z białą czekoladą, całość mocno nasączona nakropkiem cytrynowym pod pierzynką z cukru pudru. Delikatne,puchate, mimo wszystko nie za słodkie ; )

     Biszkopt:

  6 jaj

  1 szklanka cukru

  1 szklanka mąki pszennej

  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku stale miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykladamy do tortownicy( samo dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 35 minut w temp 175-180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na 2 blaty.

Składniki na polewę do przełożenia:

5 łyżek cukru

1 łyżka żelatyny rozrobiona w 2 łyżkach gorącej wody

3 łyżki kakao

100 g masła lub margaryny

5 łyżek śmietany 18% tłuszczu

Cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy. Do masy dodajemy śmietanę i szybko roztrzepujemy widelcem.

Składniki na krem mascarpone:

  ¾ szklanki kremówki

       250 g serka mascarpone

       4 łyżeczki żelatyny( z czubem)

       100 g białej czekolady

Kremówkę podgrzewamy, dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy ją, unikając zagotowania. Schładzamy w lodówce ok.4 godziny. Ubijamy na „półsztywno”. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody i lekko schładzamy. Letnią powoli dodajemy cienkim strumieniem do masy( uwaga: masa szybko tężeje

Dodatkowo:

opakowanie okrągłych biszkoptów

nasączenie: sok z połowy cytryny+ ½ szklanki przegotowanej wody+ 3 łyżki cukru

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

biszkopt + nasączenie

 

polewa

nasączone biszkopty

 

tężejąca masa mascarpone

 

biszkopt 

 

posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz