Sernik waniliowo- pomarańczowy

Sernik! Nareszcie moje ulubione ciasto : ) Kolejny wariant tradycyjnego wypieku , ale ze zmianami. Dodatek owocowego syropu sprawia, że sernik jest wyjątkowy: zarówno smak, jak i jego zapach przesiąknięty jest na wskroś soczystą pomarańczą połączoną z nutą waniliową… Bardzo przypomina mi sernik z popularnej kawowej sieciówki. Ocena okiem prawdziwego sernikomaniaka : piąteczka :)

    Spód z ciasta kruchego:

250 g mąki pszennej

100 g margaryny

cukier waniliowy

80 g cukru pudru

3 żółtka

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem tortownicę. Nakłuwamy widelcem.

     Składniki na sernik :

1 ½ kg sera białego dwukrotnie zmielonego

8 jaj

300-400 g cukru pudru

cukier waniliowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka budyniu waniliowego

ok. 100 ml syropu pomarańczowego

Żółtka miksujemy z pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ser, mąkę, budyń i syrop pomarańczowy, miksując. 

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników. 

 Dodatkowo:

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

ciasto kruche+ nakłuwamy widelcem

 

masa serowa

 

pieczemy ok. 60- 65 min. w temp 175 stopni z termoobiegiem

studzimy w lekko uchylonym piekarniku

 

posypujemy cukrem pudrem

 

Smacznego!

 

6 komentarzy:

  1. Mariola, serniczek cudo, aż chciałoby się spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu dziękuję 🤗 a ja mam chrapkę na Twój serniczek Czekoladowy Wulkan, powiem więcej niebawem skradnę Ci na niego przepis😉😘

      Usuń
  2. Dzień dobry mam pytanko czy do tego sernika mozna dodac do masy jagody takie że słoiczka dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, jasne że tak, tylko miej na uwadze, że kolor masy serowej będzie lekko niebieski(jeśli dodasz do sera bezpośrednio). Ja bym polozola warstwę takich jagód na kruche ciasto, a dopiero potem wyłożyła masę serową 🙂 będzie supersmaczne i nie zabarwi sera. Pozdrawiam Mariola

      Usuń
  3. Ok dziękuję ale jak położone jagody na ciasto nie zrobią zakalca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie zrobią, jeśli ustawiłaś temp. Na 175 z termoobiegiem, to raczej nie ma opcji🙂 daj znać jak wyszło , pozdrawiam Mariola 🤗

      Usuń