Sernik! Nareszcie moje ulubione ciasto : ) Kolejny wariant tradycyjnego wypieku , ale ze zmianami. Dodatek owocowego syropu sprawia, że sernik jest wyjątkowy: zarówno smak, jak i jego zapach przesiąknięty jest na wskroś soczystą pomarańczą połączoną z nutą waniliową… Bardzo przypomina mi sernik z popularnej kawowej sieciówki. Ocena okiem prawdziwego sernikomaniaka : piąteczka :)
Spód z ciasta kruchego:
250 g mąki pszennej
100 g margaryny
cukier waniliowy
80 g cukru pudru
3 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem tortownicę. Nakłuwamy widelcem.
Składniki na sernik :
1 ½ kg sera białego dwukrotnie zmielonego
8 jaj
300-400 g cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
ok. 100 ml syropu pomarańczowego
Żółtka miksujemy z pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ser, mąkę, budyń i syrop pomarańczowy, miksując.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
ciasto kruche+ nakłuwamy widelcem
masa serowa
pieczemy ok. 60- 65 min. w temp 175 stopni z termoobiegiem
studzimy w lekko uchylonym piekarniku
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
Mariola, serniczek cudo, aż chciałoby się spróbować.
OdpowiedzUsuńElu dziękuję 🤗 a ja mam chrapkę na Twój serniczek Czekoladowy Wulkan, powiem więcej niebawem skradnę Ci na niego przepis😉😘
UsuńDzień dobry mam pytanko czy do tego sernika mozna dodac do masy jagody takie że słoiczka dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńWitaj, jasne że tak, tylko miej na uwadze, że kolor masy serowej będzie lekko niebieski(jeśli dodasz do sera bezpośrednio). Ja bym polozola warstwę takich jagód na kruche ciasto, a dopiero potem wyłożyła masę serową 🙂 będzie supersmaczne i nie zabarwi sera. Pozdrawiam Mariola
UsuńOk dziękuję ale jak położone jagody na ciasto nie zrobią zakalca
OdpowiedzUsuńWitaj, nie zrobią, jeśli ustawiłaś temp. Na 175 z termoobiegiem, to raczej nie ma opcji🙂 daj znać jak wyszło , pozdrawiam Mariola 🤗
Usuń