Tort jak "Venus"


To nie jest tradycyjny tort z kremem maślanym czy budyniowym… Jego środek skrywa masa śmietankowo- serkowa – jak w cieście Venus- pyszności! Kto lubi śmietankowe, ale "sernikowe smaki" - będzie zadowolony. Mocno nasączony biszkopt( bo kto lubi suche biszkopty w torcie? ; ) ) , porzeczkowe „przełamanie” smaku i niebiańska, delikatna masa. Tort powstał już jakiś czas temu,  zupełnie przy okazji przygotowywania innych ciast, a okazał się niezłym hitem:) Polecam <3

Składniki na biszkopt:

6 jaj

szklanka cukru

szklanka mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka oleju

łyżka mąki ziemniaczanej

Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem, olej i dokładnie mieszamy. Wykladamy do tortownicy ( papierem do pieczenia wykładamy samo dno). Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy i kroimy na 3 równe blaty.

 Składniki na masę serkowo-śmietankową: 

350 g sera białego „z wiaderka” 

300 g śmietany 18 % tłuszczu

2 śmietany „Śnieżka” w proszku

2 galaretki przeźroczyste ( u mnie ananasowe)

2 płaskie łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody

3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do półstężenia. Śmietanę ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Łączymy z drobno zmielonym serem. Stopniowo dolewamy tężejącą galaretkę i żelatynę.

***masa na początku będzie dość rzadka, ale po dodaniu żelatyny i galaretki zacznie tężeć- ja misę wstawiłam do zlewu z zimną wodą i dokładnie mieszałam-można też pomóc sobie mikserem, aż nabierze „piankowej konsystencji***

DODATKI:

mały słoik dżemu porzeczkowego

nasączenie: sok z połowy cytryny + 3 łyżeczki cukru + 150 ml gorącej wody

dowolna dekoracja

WYKONANIE

biszkopt + nasączamy + dżem

 

1/3 masy

 

biszkopt + nasączamy + dżem


1/3 masy 

biszkopt + nasączamy + dżem + 1/3 masy + dekoracja

 

boki tortu również smarujemy dokładnie masą ( jeśli będzie za gęsta- dodajcie odrobinę gorącej wody i rozmiksujcie- no wtedy szybko szprycujemy boki : ) )

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz