To nie jest tradycyjny tort z kremem maślanym czy budyniowym… Jego środek skrywa masa śmietankowo- serkowa – jak w cieście Venus- pyszności! Kto lubi śmietankowe, ale "sernikowe smaki" - będzie zadowolony. Mocno nasączony biszkopt( bo kto lubi suche biszkopty w torcie? ; ) ) , porzeczkowe „przełamanie” smaku i niebiańska, delikatna masa. Tort powstał już jakiś czas temu, zupełnie przy okazji przygotowywania innych ciast, a okazał się niezłym hitem:) Polecam <3
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
Mąki
przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Następnie
dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych
obrotach. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem, olej i dokładnie
mieszamy. Wykladamy do tortownicy ( papierem do pieczenia wykładamy samo dno). Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy i kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę serkowo-śmietankową:
350 g sera białego „z wiaderka”
300 g śmietany 18 % tłuszczu
2 śmietany „Śnieżka” w proszku
2 galaretki przeźroczyste ( u mnie ananasowe)
2 płaskie łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody
3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do półstężenia. Śmietanę ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Łączymy z drobno zmielonym serem. Stopniowo dolewamy tężejącą galaretkę i żelatynę.
***masa na początku będzie dość rzadka, ale po dodaniu żelatyny i galaretki zacznie tężeć- ja misę wstawiłam do zlewu z zimną wodą i dokładnie mieszałam-można też pomóc sobie mikserem, aż nabierze „piankowej konsystencji***
DODATKI:
mały słoik dżemu porzeczkowego
nasączenie: sok z połowy cytryny + 3 łyżeczki cukru + 150 ml gorącej wody
dowolna dekoracja
WYKONANIE
biszkopt + nasączamy + dżem
1/3 masy
biszkopt + nasączamy + dżem
1/3 masy
biszkopt
+ nasączamy + dżem + 1/3 masy + dekoracja
boki tortu również smarujemy dokładnie masą ( jeśli będzie za gęsta- dodajcie odrobinę gorącej wody i rozmiksujcie- no wtedy szybko szprycujemy boki : ) )
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz