Ciasto "Salceson"




Jak ja lubię robić ciacha o dziwnych nazwach : ) „Salceson” już kiedyś działałam , ale w formie przekładańca- przepis znajdziecie tutaj. Za to dzisiejszy „ Salceson” to przepyszne jesienne ciasto czekoladowe z jabłkami. Aromatyczne, lekko wilgotne i faktycznie przypominające w przekroju prawdziwy salceson ; )) Polecam na jesień – jest szybkie w wykonaniu, przepyszne i pachnie w całym domu:)

Składniki :

jaja

¾ szklanki cukru

¾ szklanki oleju

2 łyżki słodkich powideł śliwkowych

2 i 1/4 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki sody

2 kopiaste łyżki kakao ciemnego

4 średnie jabłka obrane, wydrążone i pokrojone w kosteczkę

Jaja miksujemy z cukrem na puchatą masę, wlewamy stopniowo olej i miksujemy. Dodajemy powidła- miksujemy.

 

Mąkę przesiewamy z sodą i kakao. Dodajemy do masy jajecznej. 

Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i dokładnie mieszamy.

 

 Przekładamy do standardowej formy na keks, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy ok 50- 54 minuty w temp.175-180 stopni bez termoobiegu ( do suchego patyczka)

 

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz