Jak ja lubię robić ciacha o dziwnych nazwach : ) „Salceson” już kiedyś działałam , ale w formie przekładańca- przepis znajdziecie tutaj. Za to dzisiejszy „ Salceson” to przepyszne jesienne ciasto czekoladowe z jabłkami. Aromatyczne, lekko wilgotne i faktycznie przypominające w przekroju prawdziwy salceson ; )) Polecam na jesień – jest szybkie w wykonaniu, przepyszne i pachnie w całym domu:)
Składniki :
3 jaja
¾ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
2 łyżki słodkich powideł śliwkowych
2 i 1/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
2 kopiaste łyżki kakao ciemnego
4 średnie jabłka obrane, wydrążone i pokrojone w kosteczkę
Jaja miksujemy z cukrem na puchatą masę, wlewamy stopniowo olej i miksujemy. Dodajemy powidła- miksujemy.
Mąkę przesiewamy z sodą i kakao. Dodajemy do masy jajecznej.
Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do standardowej formy na keks, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 50- 54 minuty w temp.175-180 stopni bez termoobiegu ( do suchego patyczka)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz