A to ciasto, to jest dopiero owiane sławą : ) W każdym rejonie Polski inaczej je nazywają: Pleśniak, Strzępiec, Fuga. Ale w każdym rejonie smakuje równie dobrze: wypieczone kruche ciasto z porządną warstwą powideł ( lub owoców) pod puchatą, słodką pierzynką. Dobre na co dzień, do kawy, jak i na większe rodzinne spotkania. Ciasto przywołujące wspomnienia ; ) Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki na ciasto kruche:
2 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
+ 1 łyżka kakao ( do części ciemnej)
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na 3 części ( 1 większa i dwie równe). Do jednej z mniejszych dodajemy kakao i zagniatamy raz jeszcze. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut
Środek:
300 g. powideł
Piana:
4 białka
¾ szklanki cukru
szczypta soli
Bialka miksujemy ze szczyptą soli, stopniowo wsypując cukier ( do uzyskania sztywnej piany).
WYKONANIE
większa część ciasta + nakłuwamy widelcem
powidła
piana
kruszonka z części mniejszych ciasta: białego i ciemnego
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz