Ciasto "Pleśniak"

 

 

A to ciasto, to jest dopiero owiane sławą : ) W każdym rejonie Polski inaczej je nazywają: Pleśniak, Strzępiec, Fuga. Ale w każdym rejonie smakuje równie dobrze: wypieczone kruche ciasto z porządną warstwą powideł ( lub owoców) pod puchatą, słodką pierzynką. Dobre na co dzień, do kawy, jak i na większe rodzinne spotkania. Ciasto przywołujące wspomnienia ; ) Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na ciasto kruche:

2 ½ szklanki mąki pszennej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

200 g margaryny

½ szklanki cukru

cukier waniliowy

4 żółtka

+ 1 łyżka kakao ( do części ciemnej)

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na 3 części ( 1 większa i dwie równe). Do jednej z mniejszych dodajemy kakao i zagniatamy raz jeszcze. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut

Środek:

300 g. powideł

Piana:

4 białka

¾ szklanki cukru

szczypta soli

Bialka miksujemy ze szczyptą soli, stopniowo wsypując cukier ( do uzyskania sztywnej piany).

WYKONANIE

większa część ciasta + nakłuwamy widelcem

 

powidła

  

 

piana

 

kruszonka z części mniejszych ciasta: białego i ciemnego

 

pieczemy ok. 45 minut w temp 175 – 180 stopni

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz