Jakiś czas temu ( wydaje mi się, że była to końcówka deszczowego sierpnia) spontanicznie upiekłam to proste, ale naprawdę dobre ciasto z jednej blachy. Wybitnie kojarzy mi się z jesienią : kruche piekę zazwyczaj gdy za oknem nieprzyjemna, deszczowa i zimna aura… Wtedy w domu zjawia się ten przyjemny zapach ciasta. Tutaj z moim ulubionym dżemem i słodką budyniową warstwą. Skutecznie odpędza zły nastrój : ) Blacha 25 x 36 cm.
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2/3 szklanki cukru pudru
5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut
Nadzienie:
słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki lub powideł ( u mnie dżem porzeczkowy domowy ; ) )
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
6-8 łyżek cukru
Na mleku z cukrem gotujemy budyń ( przy wykładaniu na ciasto z dżemem ma być jeszcze ciepły! )
WYKONANIE
połowa ciasta kruchego + nakłuwamy widelcem
dżem porzeczkowy
ciepły budyń
kruszonka z drugiej połowy ciasta kruchego
pieczemy ok. 45 minut w temp 175 – 180 stopni
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz