Ciasto kruche z dżemem i budyniem

 

 


Jakiś czas temu ( wydaje mi się, że była to końcówka deszczowego sierpnia) spontanicznie upiekłam to proste, ale naprawdę dobre ciasto z jednej blachy. Wybitnie kojarzy mi się z jesienią : kruche piekę zazwyczaj gdy za oknem nieprzyjemna, deszczowa i zimna aura… Wtedy w domu zjawia się ten przyjemny zapach ciasta. Tutaj z moim ulubionym dżemem i słodką budyniową warstwą. Skutecznie odpędza zły nastrój : ) Blacha 25 x 36 cm.

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła

2/3 szklanki cukru pudru

5 żółtek

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut

Nadzienie:

słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki lub powideł ( u mnie dżem porzeczkowy domowy ; ) )

2 budynie śmietankowe

500 ml mleka

6-8 łyżek cukru

Na mleku z cukrem gotujemy budyń ( przy wykładaniu na ciasto z dżemem ma być jeszcze ciepły! )

WYKONANIE

połowa ciasta kruchego + nakłuwamy widelcem

 

dżem porzeczkowy

 

ciepły budyń

 

kruszonka z drugiej połowy ciasta kruchego

 

pieczemy ok. 45 minut w temp 175 – 180 stopni

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz