Bardzo lubię ciasta bazowane na zwyczajnym, tradycyjnym biszkopcie- tutaj można poszaleć ze smakami mas czy kremu. Latte Macchiato to połączenie delikatnej słodyczy kremu Milky Way z wyrazistym smakiem prawdziwej kawy. Smaczku dodaje kropkowane nasączenie ( przy odpowiednim krojeniu otrzymujemy bonus w postaci fajnego wzorka na spodzie ciacha : ) ). Ciasto słodkie, ale przełamane goryczką kawy z alkoholem- sprawdzi się więc dla dorosłych ; ) . Blaszka 22 x 25cm.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki letniej wody
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na masę Milky Way:
½ szklanki mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 szklanki mleka w proszku
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minuty.Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i początkowo mieszamy, a potem miksujemy.
Dodatkowo:
poncz: 3 łyżeczki kawy sypanej zalewamy 150 ml gorącej wody- odcedzamy fusy. Do naparu dodajemy 2 łyżki spirytusu i 2 łyżeczki cukru)
cukier puder do posypania po wierzchu
WYKONANIE
biszkopt + nasączamy „kropkując” ( ja użyłam do tego część szprycy cukierniczej:))
masa Milky Way
blat biszkoptowy
cukier puder
Smacznego!
pychota!
OdpowiedzUsuń