Biszkopt Przekładany Dwukrotnie


Mam wrażenie, że jesień na dobre się zaczęła… Coraz chłodniej i dni coraz krótsze. Z domu za bardzo wychodzić się nie chce, za to przyciąga ciepło przytulnej kuchni : ) Ostatnio buszuję też w necie w poszukiwaniu ciekawych inspiracji na nowe , przekładane ciacha. Dużo fajnych pomysłów na ciasta jesienne znalazłam na stronie Przepisy.pl – znajdziecie tam także wiele przepisów ciacha z kremem (które znajdziesz tutaj), podobnych do mojego Biszkopta Przekładanego Dwukrotnie : słodkiego ciacha z dwoma rodzajami owocowego przełożenia (porzeczkowego i jabłkowego) i sowitą porcją kremu budyniowego. Ciacho z gatunku tych bardziej słodkich, przygotowane na blasze 25 x 36 cm.

Składniki na biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie – będzie wyższy!). Pieczemy 35-40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

Składniki na masę budyniową

500 ml mleka

7 łyżek cukru

1 duży budyń waniliowy ( opakowanie 64 g)

250 g masła

Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dodajemy ostudzony budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.

Składniki na masę z jabłkami:

1 kg jabłek

2 opakowania galaretki cytrynowej

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut, pilnując aby się nie przypaliły. Do miękkich jabłek dodajemy suche galaretki . Prażymy jeszcze ok. 2 minuty, stale mieszając. Studzimy.

DODATKI:

opakowanie okrągłych biszkoptów (ja mam domowe, z pozostałości biszkopta ; ) )

mały słoik dżemu lub powideł z czarnej porzeczki

nasączenie: sok z połowy cytryny + 3 łyżeczki cukru + 150 ml gorącej wody

polewa czekoladowa – przepis na idealną znajdziecie tutaj

WYKONANIE

biszkopt + nasączamy

dżem porzeczkowy

½ kremu


   nasączone biszkopty

ostudzona masa z jabłek - czekamy aż stężeje na pierwszej warstwie kremu. Dopiero wtedy kładziemy drugą warstwę - będzie łatwiej go rozprowadzić.

½ kremu + biszkopt + polewa

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz