Szarlotka z galaretką

 

 

Jesień to ciepły, przytulny dom. To zapach domowej szarlotki i kubek gorącej herbaty w towarzystwie najbliższych. To niekończące się długie, wieczorne rozmowy o wszystkim. Zapraszam Was na szarlotkę inną niż wszystkie: blaty kruche do ciasta pieczemy osobno i upieczone „sklejamy” pyszną masą z prażonych jabłek z dodatkiem galaretki. To dobra alternatywa jeśli w szarlotce przeraża Was cynamon ( a znam takie osoby :) ) - tutaj możecie dobrać sobie smak galaretki według gustu. Ja użyłam pomarańczowej- całość bardzo aromatyczna, kruchutka. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Blacha 25 x 36 cm.

Składniki na kruche ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

cukier waniliowy

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kostka margaryny

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach 25 x 36 cm+ nakłuwamy widelcem. Każde pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni. 

 

Składniki na masę jabłkową:

ok. 2 kg kwaskowych jabłek

¾ szklanki cukru ( lub do smaku)

2 galaretki pomarańczowe

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o duzych oczkach. Przekładamy do garnka i zaspujemy cukrem. Prażymy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy suche galaretki, mieszamy dokładnie i prażymy jeszcze ok. 2 minuty. Lekko studzimy. 

 

Dodatkowo:

lukier

WYKONANIE

**blachę do pieczenia wykładamy po brzegi papierem do pieczenia, aby ciepła masa nie wypływała**

blat kruchy


masa jabłkowa ( lekko ciepła)


blat kruchy - dociskamy + lukier

Smacznego!

 

2 komentarze: