Jesień to ciepły, przytulny dom. To zapach domowej szarlotki i kubek gorącej herbaty w towarzystwie najbliższych. To niekończące się długie, wieczorne rozmowy o wszystkim. Zapraszam Was na szarlotkę inną niż wszystkie: blaty kruche do ciasta pieczemy osobno i upieczone „sklejamy” pyszną masą z prażonych jabłek z dodatkiem galaretki. To dobra alternatywa jeśli w szarlotce przeraża Was cynamon ( a znam takie osoby :) ) - tutaj możecie dobrać sobie smak galaretki według gustu. Ja użyłam pomarańczowej- całość bardzo aromatyczna, kruchutka. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Blacha 25 x 36 cm.
Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach 25 x 36 cm+ nakłuwamy widelcem. Każde pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni.
Składniki na masę jabłkową:
ok. 2 kg kwaskowych jabłek
¾
szklanki cukru ( lub do smaku)
2 galaretki pomarańczowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o duzych oczkach. Przekładamy do garnka i zaspujemy cukrem. Prażymy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy suche galaretki, mieszamy dokładnie i prażymy jeszcze ok. 2 minuty. Lekko studzimy.
Dodatkowo:
lukier
WYKONANIE
**blachę do pieczenia wykładamy po brzegi papierem do pieczenia, aby ciepła masa nie wypływała**
blat kruchy
masa jabłkowa ( lekko ciepła)
blat kruchy - dociskamy + lukier
Smacznego!
Bardzo kuszący przepis, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńDzięki Agnieszko, spróbuj,👍 pozdrawiam Mariola 🤗
Usuń