Ciasto ze śliwkami

 



Sezon jesienny to także sezon śliwkowy: ) Bez zbędnych wstępów zapraszam Was zatem na pyszne, proste w wykonaniu kruchutkie ciasto z owocami, jakich mamy jeszcze sporo na bazarkach,w sklepach no i oczywiście w sadach. Ale śpieszmy się robić ciacha ze śliwkami bo sezon minie szybko ; ) Wersja na standardową tortownicę( lepsza byłaby forma do tarty, którą nawiasem mówiąc gdzieś posiałam; P )

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g margaryny w kostce

1/2 szklanki cukru

5 żółtek

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie  bryłki( jedna 2/3 ciasta- spód, a druga 1/3 ciasta- góra) . Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut

Śliwki:

500 g śliwek

4-5 łyżek cukru

1 łyżka budyniu waniliowego

szczypta cynamonu

Śliwki drylujemy i kroimy na połówki.

dodatkowo

cukier puder do posypania po wierzchu

WYKONANIE

2/3 ciasta kruchego + nakłuwamy widelcem

 

śliwki ( dziurką po pestce do góry)+ posypujemy cukrem, budyniem i cynamonem

 

1/3 ciasta kruchego ( robimy w palcach grubą kruszonkę i posypujemy po śliwkach)


pieczemy 45- 50 minut w temp 175 – 180 stopni

 posypujemy cukrem pudrem


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz