Ciasto Poemat

 

A co tam! W tak pochmurny, jesienny czas warto się rozgrzać! Można takim ciachem z pokaźną ilością alkoholu ; ) „Poemat” to przekładaniec przesiąknięty jesiennymi smakami. Aromat cynamonu w kruchym idealnie pasuje do mocniejszego nasączenia o dębowych nutach, a orzechowy akcent zwinnie współgra z czekoladową „kropką nad i”. No i krem: słodki, waniliowy, sycący. Bardzo udane ciasto na jesienne wieczory, a także nadchodzące Boże Narodzenie.

Składniki na ciasto kruche:

2 ½ szklanki mąki pszennej

4 żółtka

szczypta cynamonu

½ szklanki cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Schładzamy 1 godzinę w zamrażarce. Następnie każdą wykładamy do brytfanki 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut w temp 175 stopni. Studzimy. Jeden blat pozostawiamy cały, a drugi kruszymy.

Składniki na krem:

2 łyżki mąki pszennej

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy

6 łyżek cukru

2 szklanki mleka ( 500 ml)

200 g masła

Z mąki, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodatkowo:

100 ml whisky do nasączenia

tabliczka gorzkiej czekolady

100 g siekanych orzechów włoskich

WYKONANIE:

blat ciasta kruchego


krem


pokruszone ciasto  + mocno skrapiamy whisky ( tak żeby okruszki nieco się zespoliły

 

dekorujemy rozpuszczoną czekoladą ciemną i orzechami

Smacznego!

2 komentarze: