A co tam! W tak pochmurny, jesienny czas warto się rozgrzać! Można takim ciachem z pokaźną ilością alkoholu ; ) „Poemat” to przekładaniec przesiąknięty jesiennymi smakami. Aromat cynamonu w kruchym idealnie pasuje do mocniejszego nasączenia o dębowych nutach, a orzechowy akcent zwinnie współgra z czekoladową „kropką nad i”. No i krem: słodki, waniliowy, sycący. Bardzo udane ciasto na jesienne wieczory, a także nadchodzące Boże Narodzenie.
Składniki na ciasto kruche:
2 ½ szklanki mąki pszennej
4 żółtka
szczypta cynamonu
½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Schładzamy 1 godzinę w zamrażarce. Następnie każdą wykładamy do brytfanki 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut w temp 175 stopni. Studzimy. Jeden blat pozostawiamy cały, a drugi kruszymy.
Składniki na krem:
2 łyżki mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
6 łyżek cukru
2 szklanki mleka ( 500 ml)
200 g masła
Z mąki, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
100 ml whisky do nasączenia
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g siekanych orzechów włoskich
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego
krem
pokruszone ciasto + mocno skrapiamy whisky ( tak żeby okruszki nieco się zespoliły )
dekorujemy rozpuszczoną czekoladą ciemną i orzechami
Smacznego!
Tak dobre, że o smaku można wygłosić poemat :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😉🌹
Usuń