Składniki na biszkopt:
6
jaj
szklanka
cukru
aromat
waniliowy
szklanka
mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i
miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na
sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach.
Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu
waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 175
stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty. Foremką bankietową wykrawamy
odpowiednie kształty.
Składniki
na nasączenie:
3
łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalanej 100 ml wrzątku + 1 łyżka cukru całość mieszamy dokładnie i
odstawiamy do ostudzenia następnie
dolewamy 50
ml wódki
Składniki
na frużelinę wiśniową:
400
g mrożonych wiśni
½
szklanki cukru
2
płaskie łyżeczki żelatyny
Wydrylowane
wiśnie zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu, aż się zagotują. Do
powstałego owocowego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej
wody. Mieszamy
Krem
kawowy:
3
czubate łyżki kawy mielonej
250
ml wrzącej wody
3
czubate łyżki kakao
250
g cukru
400
g masła
Kawę
zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko
o gęstych oczkach do garnka. Gotujemy do "nitki". Odstawiamy do
całkowitego wystygnięcia. Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po
łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Polewa:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
3-4 łyżki masła
3 łyżki kakao
Puder rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Przez sitko przesiewamy kakao i
dokładnie roztrzepujemy widelcem.
WYKONANIE:
biszkopcik + nasączenie + frużelina
krem
kawowy
biszkopcik
polewa
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz