Ciastka bankietowe kawowo- wiśniowe

     

 Dzisiaj propozycja na „małe co nieco w wersji bankietówek: porcjowanych ciastek, które kuszą wdzięczną aparycją i zachęcają do skosztowania. A kryją w sobie symfonię trzech smaków: kawowego kremu, soczystości wiśni, i kuszącej deserowej czekolady. Ciastka w takiej formie są podzielne i bardziej niż ciasto przyciągają wzrok. Jeśli zależy Wam zatem na efektownej ,słodkiej ozdobie uroczystego stołu- zapraszam do wykonania.
 *Z podanych proporcji możecie upiec także tradycyjne ciasto w blasze 25 x 36 cm.

Składniki na biszkopt:

6 jaj

szklanka cukru

aromat waniliowy

szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty. Foremką bankietową wykrawamy odpowiednie kształty.

Składniki na nasączenie:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalanej 100 ml wrzątku + 1 łyżka cukru całość mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostudzenia  następnie dolewamy 50 ml wódki  

Składniki na frużelinę wiśniową:

400 g  mrożonych wiśni

½  szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki żelatyny

Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu, aż się zagotują. Do powstałego owocowego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszamy

Krem kawowy:

3 czubate łyżki kawy mielonej

250 ml wrzącej wody

3 czubate łyżki kakao

250 g cukru

400 g masła

Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka. Gotujemy do "nitki". Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Polewa:

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki gorącej wody

3-4 łyżki masła

3 łyżki kakao

Puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Przez sitko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.

WYKONANIE:

biszkopcik + nasączenie + frużelina

krem kawowy

biszkopcik

polewa

 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz