Ciasto Błękitna Laguna




Dzisiaj ciasto jeszcze z sierpnia- trochę obsuwa z dodaniem, ale przepis jak najbardziej nadaje się na teraz. Wszakże przyda się teraz trochę letniego klimatu ! Orzeźwiająca błękitna galaretka z mnóstwem borówek i malin ( można użyć mrożonych), lekki krem jogurtowo-śmietanowy i mięciutki biszkopt.  I jest pysznie!

Składniki na biszkopt: 

4 jaja  

¾ szklanki cukru  

3 łyżki przegotowanej wody  

½ szklanki mąki pszennej  

½ szklanki mąki ziemniaczanej  

1 łyżeczka proszku do pieczenia  

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka, przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu ścinamy wierzchnią skórkę.

Składniki na masę:

2 kubki śmietany 18% ( 2 x 330 g)

1 kubek jogurtu greckiego (400 g)

3-4 łyżki cukru pudru

2 „Śnieżki” w proszku

2 ½  łyżki żelatyny rozrobiona w 1/3 szklanki gorącej wody

Śmietanę i jogurt miksujemy ze śnieżkami i pudrem, wlewamy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Czekamy do „półstężenia”. ( *masa będzie dość płynna- stężeje dopiero po włożeniu do lodówki).

Pozostałe składniki:

2 galaretki borówkowe rozrobione w 700 ml gorącej wody

Około 500 g borówek *mrożone

Około 250 g malin *mrożone

WYKONANIE:

Biszkopt

Masa śmietankowo-jogurtowa

 ( wylewamy na biszkopt i wkładamy na godzinę do lodówki, aż masa stężeje-wtedy wykładamy owoce)

Owoce

Galaretka

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz