Tort Jogurtowy

Torty potrafią być poezją smaku... Bogate warstwy kremu, czekolady, śmietany... Czy da się jednak stworzyć tort lekki, a jednocześnie bogaty w smaku i "bezpieczny" dla linii?:) To właśnie moja odpowiedź- lekki, smaczny owocowy, rozpieszczający podniebienie i kuszący intrygującym wyglądem. Szczerze mówiąc, nie było moim zamierzeniem stworzenie "odchudzonej" wersji tortu( przecież tort, to tort-nie?:)), a raczej wykorzystanie składników, które miałam i chęć na coś bardzo owocowego. Mocnonasączone i przełożone dżemem biszkoptowe blaty dopełniały słodkości smaku kremu jogurtowego. Lekki, słodki, baaaaardzo smaczny:) Sprawdzi się na letnie przyjęcia i jako tort dla małych smakoszy:)
Składniki na spód:
3 jaja 
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy. Pieczemy 25 - 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. 
Składniki na biszkopt do rolad:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukry. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, ocet i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. 
WYKONANIE ROLAD:
wiśniowa:
Blat biszkoptowy mocno nasączamy dowolnym ponczem( np sok z cytryny+ cukier waniliowy+2 łyżki cukru+ 3/4 szklanki przegotowanej wody)
smarujemy dżemem wiśniowym

zwijamy roladę

kroimy w plastry

brzoskwiniowa:
Blat biszkoptowy mocno nasączamy dowolnym ponczem( np sok z cytryny+ cukier waniliowy+2 łyżki cukru+ 3/4 szklanki przegotowanej wody)
smarujemy dżemem wiśniowym
zwijamy roladę
Krem jogurtowy:
2 duże(  po 400 g) jogurty owocowe typu gratka
cukier puder do smaku( choć niekoniecznie)
3-4 łyżki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody
Jogurty przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy z pudrem, stopniowo dodając lekko ciepłą żelatynę( masa niebawem zaczyna tężeć)
Dodatkowo:
galaretka brzoskwiniowa
WYKONANIE:
spód biszkoptowy nasączony ponczem
1/2 kremu jogurtowego
roladki wiśniowe
1/2 kremu jogurtowego
roladki brzoskwiniowe 
galaretka brzoskwiniowa
Tort odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. mmm, ale się głodna zrobiłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam jak dla mnie trochę za słodkie
    ale gościom smakowało to najważniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariolko masz bardzo fajne przepisy kilka z nich próbowałam ten równiez nawet zapomniałam dżemu dać przy składaniu ale jednak ciut za słodki dla mnie pozdrawiam i życze dalszych fajnych wypieków

    OdpowiedzUsuń