Pizzerinki

Witam Was tym razem wytrawnie;) Jakiś czas temu wykombinowałam takie zakąski do sałatek zamiast pieczywa. Rozeszły się jak ciepłe( nomen omen )bułeczki, więc to chyba o czymś świadczy;P Super alternatywa dla tradycyjnej pizzy na drożdżowym spodzie. Bo to ciasto dzięki dodatkowi śmietany jest kruchutkie i delikatne. Dodatki to już kwestia Waszych gustów J
Składniki na ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka
½ kostki świeżych drożdży
4 łyżek gęstej śmietany
łyżeczka soli
4 żółtka
Przygotowujemy zaczyn z drożdży wymieszanych ze szczyptą cukru, wodą i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie; wlewamy zaczyn, żółtka i  śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto, wykładamy na stolnice podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Miseczką wykrawamy spody do pizzerinek.
Pozostałe składniki:
koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
sól, pieprz, czarnuszka, chilli
szynka
ser żółty
ogórek korniszon
wykonanie:
spody pizzerinek smarujemy koncentratem pomidorowym i obficie posypujemy przyprawami. następnie wykładamy szynkę( ja starłam kawałek szynki na tarce- dzięki temu lepiej przylega do spodu),
 
pokrojony ogórek i posypujemy tartym serem żółtym. 
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut w temp 190 stopni. Najsmaczniejsze na ciepłoJ
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Fajny przepis :) A czy w swojej kuchni filtrujesz wodę? Z mojego doświadczenia przefiltrowana woda jest i zdrowsza i smaczniejsza. My zamontowaliśmy u siebie filtr redox fitaqua.

    OdpowiedzUsuń