Eklery z kawowym kremem

Wczoraj były słone zakąski, za to dziś wracam ze słodkościami i dozą sentymentu do dziecięcych lat. Właśnie ptysie i eklerki kojarzą mi się z latami błogiej beztroski i słodkiego dzieciństwa. Wypady z mamą do miasta do cukierni na małe co nieco prawie zawsze kończyły się zamówieniem przeze mnie ptysia, eklerka albo ( co już wiecie klik) bajaderki;P Ponieważ lubię wracać do przyjemnych słodkich wspomnień, postanowiłam zainspirować się czasami dzieciństwa, ale wziąć pod uwagę to, że dorosłam(hihi) i zaczęłam zachwycać się kawą. Stąd przepis na Eklery z kawowym kremem i nutą czegoś mocniejszegoJ Wypieczone chrupkie ciasto parzone wypełnione po brzegi kremem i oprószone pudrem, ach błogo….
Składniki na ciasto parzone ( ok. 12 sztuk dużych eklerów) :
1 szklanka wody
125 g margaryny
 szczypta soli
1 szklanka mąki
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów". Następnie do wystudzonego dodajemy po jednym jaju i miksujemy na najniższych obrotach, aż będzie gładkie i lśniące. Na blachę wykładamy bądź wyciskamy szprycą ciastka o długości ok. 4-5 cm. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy na kratce.

Składniki na krem kawowy:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 żółtka
pół szklanki mąki
cukier waniliowy
250 g masła
1 łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema+ łyżka kakao+ kieliszek wódki- mieszamy dokładnie.
Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Następnie stopniowo mieszankę kawowo-alkoholową miksując na najniższych obrotach.
 Dodatkowo:
cukier puder
WYKONANIE
eklery delikatnie przecinamy wzdłuż i wypełniamy kremem
posypujemy pudrem
Smacznego!

Komentarze